Index Vakbarát Hírportál

Teherautó hajtott izraeli katonákba

2017. január 8., vasárnap 13:24

Legalább 15 izraeli katona megsérült, amikor egy teherautó katonákba hajtott Jeruzsálem óvárosában – írta a BBC. A merényletnek négy halottja van:

három katonanő és egy férfi társuk, mindannyian 20 év körüliek.

A beszámolók szerint a katonák épp kiszálltak saját autóbuszukból, amikor a Mercedes teherautó feléjük hajtott. A merénylőt likvidálta a katonacsoport többi tagja. Még a kabinban ülve érték halálos lövések a szélvédőn keresztül.

Israeli police releases further pictures of the attack in Jerusalem that killed four #Israel pic.twitter.com/1xtrJRfv1D

— Michael Horowitz (@michaelh992) 2017. január 8.

Az izraeli sajtó szerint az elkövető palesztin volt. Ilyen típusú merényletet nem hajtottak még végre Izraelben, ahol a katonák és civilek az elmúlt másfél évben inkább a késes támadásoknak voltak áldozatai. 2015 októbere óta 35 izraeli vesztette életét ilyen merényletekben.

Az AFP hírügynökség szerint Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azt mondta: a jeruzsálemi teherautós merénylő az Iszlám Állam "támogatója" volt, szerinte minden jel erre mutat.

A teherautók egyre bevettebb fegyvereivé válnak a terroristáknak: tavaly nyáron Nizzában 86 ember halt meg, amikor egy férfi szándékosan az ünneplő tömegbe hajtott – a 87. a lelőtt tunéziai származású merénylő volt –, alig két hete pedig a berlini karácsonyi vásárba hajtott bele egy szintén tunéziai származású férfi, akit néhány nappal később Milánóban lőttek le a rendőrök.

Rovatok