Index Vakbarát Hírportál

A bevándorlókkal 10 millióan lettek a svédek

2017. január 16., hétfő 11:02 | aznap frissítve

Bár a Svéd Statisztikai Hivatal csak február közepére jósolta, az új adatok szerint Svédország lélekszáma már január 20-án eléri a tízmillió főt, írja az MTI.

A svéd népesség a statisztikai adatok szerint gyorsabban nő a korábban számítottnál. A lakosság száma szombaton 9 996 419 volt, és várhatóan január 20-án éri el a tízmilliót.

A lélekszám gyarapodása főként az országba érkező bevándorlóknak köszönhető. "A második világháború vége óta a bevándorlás fontos faktora lett a népesség növekedésének" - mondta Tomas Johansson, a statisztikai hivatal vezetője a svéd rádióban.

Az Európai Unió tagországaihoz képest is gyors ütemben nő a svéd lakosság száma. A statisztikai hivatal adatai szerint Svédország lakossága

A lakosság  90,8 százaléka svéd, 2,5 százaléka pedig svédországi finn. Az országban nagyobb csoportban élnek irakiak, az egykori Jugoszláviából (főleg Boszniából) származók, lengyelek, irániak, illetve Libanonból, Szíriából és Törökországból érkezettek.  

Az (akkor még) 9,6 milliós országba 2014-2015-ben közel 250 ezer menekült érkezett.  Svédország a 2015-ös menekülthullám idején nyitottan és befogadó módon állt a menekültekhez, de 2015 novemberére ott is szigorításokat kellett bevezetni.  

Åsa Romson,  svéd miniszterelnök-helyettes  sírva jelentette be, hogy bármennyire is szerettek volna több menekültet befogadni és ellátni, nem képesek rá. Így is annyi menekültet fogadtak be, hogy ha az ország lakosságszámának arányát vesszük alapul az EU-n belül, ez uniós szinten 25 millió menekültnek felelne meg.  

Rovatok