Index Vakbarát Hírportál

Büntetést fizet Moszkva az orosz árvákat váró amerikaiaknak

2017. január 17., kedd 13:40

Házaspáronként háromezer eurót kell fizetnie Moszkvának, azoknak az amerikaiaknak, akik oroszországi gyerek örökbefogadását intézték, de a jóváhagyás ellenére egy 2013-tól érvénybe lépett orosz törvény végül megfosztotta őket a lehetőségtől, mielőtt a gyerekek az Egyesült Államokba utazhattak volna – döntött a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága.

Összesen több mint 20 párról van szó, akiknek keresztbe tett a Gyima Jakovlev-törvény. 

A törvényt a másfél éves Gyima Jakovlevről nevezték el, aki amerikai nevelőszüleinél három hónappal örökbefogadása után halt meg, mert a nevelőapja 9 órára hagyta bezárt autóban a 32 fokos hőségben. Az apát először tíz év börtönre ítélték, majd másodfokon felmentették.

Az ítéleten felháborodott Oroszország, majd életbe léptette a most kifogásolt törvényt, amely szerint amerikaiak nem fogadhatnak örökbe orosz gyerekeket.

A strasbourgi döntés szerint a törvény jogtalanul diszkriminálja az amerikaiakat. Döntően sérült, különleges ápolásra szoruló gyerekekről van szó, akikkel ráadásul az örökbefogadók már meg is ismerkedtek.

Az orosz törvényt Moszkvában az elnök alá rendelt emberi jogi tanács vezetője is kritizálta. Mihail Fedotov ezért üdvözölte a strasbourgi bíróság keddi döntését – írta a Newsru.com.

Nagypolitika a gyerekek között

A négy éve élő Gyima Jakovlev-törvényhez persze kellett az akkor már egyre feszültebb orosz-amerikai viszony is – akkor ugyanis már életbe lépett az Egyesült Államokban a Magnyitszkij-törvény, amely beutazási tilalommal sújtja mindazokat a bírókat, ügyészeket, orvosokat, akik érintettek voltak a könyvelő, Szergej Magnyitszkij előzetes letartóztatása idején bekövetkezett halálában. A brit befektetési alapot képviselő, az orosz hatóságokat korrupcióval vádoló Magnyitszkij halála miatt hozott törvény alkalmazhatóságát azóta szélesítették, tavaly decemberben a távozó Barack Obama lehetővé tette, hogy emberi jogi törvénytelenségre hivatkozva más országok állampolgáraira, más ügyekben érintett személyekre is alkalmazzák a törvényt. Az orosz kitiltási listát is szélesítették, Alekszandr Basztrikint, az orosz Nyomozati Bizottság vezetőjét is rátéve.

Rovatok