Index Vakbarát Hírportál

Milliókat fizethetett a gyerekeinek a botrányba került francia elnökjelölt

2017. február 2., csütörtök 20:21

Tovább dagad a Francois Fillon francia konzervatív elnökjelölt körüli korrupciós botrány. Csütörtökön a párizsi ügyészség kiterjesztette a nyomozást Fillon két idősebb gyerekére is, mert állítólag korábban mindkettőjüket asszisztensként alkalmazta és összesen 84 ezer eurót utalt át nekik, írja az MTI.

Fillon ellen eredetileg azért indítottak nyomozást, mert a feleségének állítólag egy fiktív állás után fizetett ki összesen 900 ezer eurót.  Arról már korábban beszámoltunk, hogy a házaspárt külön-külön kihallgatták, illetve arról is, hogy a hiányzó munkaszerződés miatt a francia rendőrök a parlamentben is vizsgálódtak

Csütörtökön a France 2 közszolgálati tévécsatorna jelezte, hogy birtokába jutott egy 2007-ben készült interjú, amelyben Fillon felesége maga jelenti ki, hogy "soha nem volt a férje asszisztense". A csatorna csütörtök este le is adja ezt az interjút, amit a brit Sunday Telegraph készített. A pár ügyvédje szerint  Penelope Fillon bemutatta a nyomozóknak mindazokat a papírokat, amelyek bizonyítják, hogy ténylegesen munkát végzett férje asszisztenseként a nemzetgyűlésben.

A volt miniszterelnök támogatottsága a botrány egy héttel ezelőtti kirobbanása óta öt százalékkal esett, és ezzel a harmadik helyre szorult a 27 százalékkal vezető Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és államfőjelöltje, valamint a függetlenként induló volt szocialista gazdasági miniszter, Emmanuel Macron mögé, akinek 23 százalékon áll a népszerűségi mutatója az Elabe szerint. Egy csütörtökön közzétett felmérés szerint a franciák több mint kétharmada azt szeretné, ha Fillon visszalépne az elnökjelöltségtől.

Rovatok