Index Vakbarát Hírportál

Fillon nem lép vissza, a győzelemig folytatja

2017. február 17., péntek 23:17

Hiába volt erről korábban szó az ellenkezőjéről, a tavaszi francia elnökválasztás konzervatív jelöltje, Francois Fillon most azt állítja, hogy még akkor sem lép vissza a jelöltségtől, ha az ügyészség eljárást indít ellene.

„Minél inkább közeledik az elnökválasztás dátuma, annál botrányosabb lenne a jobboldalt és a centrumot megfosztani a jelöltjétől" - mondta Francois Fillon a Le Figaro című konzervatív napilap szombati számában megjelenő interjúban, amiről az MTI számolt be. 

A döntésem egyértelmű: jelölt vagyok és a győzelemig folytatom"

- tette hozzá arra a kérdésre válaszolva, hogy mit tesz, ha megindul ellene az eljárás. 

Mint arról korábban beszámoltunk, a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló ügyészség a Le Canard enchainé című szatirikus hetilap január 25-i számában megjelent értesülés alapján indított vizsgálatot sikkasztás, hivatali bizalommal való visszaélés és csalás gyanújával. Fillon korábban azt mondta: csak akkor lép vissza, ha a nyomozás alapján eljárás indul ellene.

A vádhatóság csütörtökön azt közölte, hogy a nyomozás eredményét megkapta, s azok alapján "nem lehetséges ejteni a vádakat", s elrendelte a vizsgálat kiegészítését, amely arra keresi a választ, hogy Penelope Fillon ténylegesen ellátta-e az asszisztensi teendőket a 2002-ig képviselőként dolgozó férje, majd annak utóda mellett.

Az igazságszolgáltatásnak mostantól két lehetősége van: a vizsgálat lezárása után a Fillon család tagjait közvetlenül büntetőbíróság elé küldi vagy pedig annak politikai kockázatai miatt inkább egy független vizsgálóbírót kér fel arra, hogy a gyanú alapján döntsön a vádemelésről. Az eljárás megindításának időpontjáról azonban kizárólag az ügyészség dönthet, s az is elképzelhető, hogy azt elhalasztja az elnökválasztás utánra. 

Az idei francia elnökválasztás esélyeiről szóló összefoglaló cikkünket itt lehet elolvasni. Fillon sokáig esélyesnek számított, majd a botránya után a közvélemény-kutatások szerint a harmadik helyre csúszott vissza, az utóbbi időben azonban sikerült felzárkóznia a második helyre, teszi hozzá az MTI pénteki felmérésekre hivatkozva.

Rovatok