Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai elnök nem akarja, hogy nyomozzanak az elődje után

2017. február 27., hétfő 16:53 | aznap frissítve

Az ellenzék lemondatná Dél-Korea ideiglenes elnökét, mert elégedetlenek azzal, ahogy a korrupciós botrányba keveredett és amiatt lemondatott elnök utáni vizsgálatot kezeli. Közben az utcákon folyamatosan tömegtüntetések vannak.

Hvang Gjoan úgy döntött, hogy nem terjeszti ki az elődje a decemberben a parlament által bizalmatlansági indítvánnyal lemondatott Pak Gunhje elnöknő elleni vizsgálatot. A nyomozók szóltak, hogy több idő kellene nekik az ügy teljes körű kivizsgálásához, de Hvang jelezte, nem hosszabbítja meg a vizsgálóbizottság munkáját, írja a BBC.

Így kedden feloszlatják a vizsgálatot folytató, külön erre a célra felállított csoportot, ráadásul úgy, hogy az ügy kulcsfiguráját, Pak Gunhjét még nem hallgatták ki a nyomozók. Ez nem jelenti a nyomozás végét, de minden további vizsgálódás az állami szervek általános rendje szerint történik majd, nyilván kevesebb erőforrással. Az ellenzék legnagyobb pártja, a Demokrata Párt szerint arról van szó, hogy az ideiglenes elnök nem akarja, hogy elődjéről minden problémás információt összegyűjtsenek a nyomozók. Az ellenzék most azt fontolgatja, hogy az ideiglenes elnökkel szemben is beadnak egy bizalmatlansági indítványt, amiért szándékosan hátráltatja a nyomozást.

Hvang visszautasítja a vádakat, állítása szerint ő csak az ország politikai stabilitása miatt nem akarja meghosszabbítani a speciális vizsgálatot.

A Dél-Koreát hónapok óta lázban tartó botrányról, amelyben a Samsung vezetőjét is letartóztatták, miután kiderült, hogy az óriáscég nagy adományokat adott a korrupciós botrányba keveredett elnök bizalmasának, aki a vádak szerint aztán a pénz egy részét tovább csorgatta az államfőnek. A dél-koreai helyzetről ebben a cikkben olvashat bővebben.

Rovatok