Index Vakbarát Hírportál

Washington Post: Orbán mintha elfelejtette volna a leckét

2017. április 1., szombat 17:03 | hét éve frissítve

Nem csak Magyarországon, de az Egyesült Államokban is nagy port kavart az a törvényjavaslat, ami ellehetetlenítené a CEU működését. Azóta folyamatosak a tiltakozások a bezárás ellen, vasárnap tüntetés is lesz és Nobel-díjas tudósok sora állt ki az egyetem mellett.

A Washington Post szerkesztőségi véleménycikket szentelt a témának. Ebben először bemutatják az egyetem helyzetét az átlag amerikai olvasónak, hangsúlyozzák, hogy az egyetemet Soros György adományaiból is építették és azt is kiemelik, hogy milyen fontos szerepe van az egyetemnek egy olyan országban, ami régen szenved a zsarnokságtól.

Leírják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök jobboldali meggyőződésű és bizonyos intézkedései hasonlóak, mint amiket Törökországban, Kínában vagy Oroszországban szoktak alkalmazni. Ehhez kapcsolódik a civil szervezetek ellen vívott háború, amire szintén azt írják, hogy orosz és kínai módszerekhez hasonló.

Végül nem maradhat ki az összeállításból az sem, hogy maga Orbán Viktor korábban Soros ösztöndíjnak köszönhetően tanulhatott Oxfordban, viszont mára mintha elfelejtette volna, hogy annak idején a rendszerváltás pont azért történt meg, mert az emberek olyan szabadságra vágytak, aminek megőrzésére a CEU-t is létrehozták.

Rovatok