Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok tudtak a szír vegyifegyver-támadásról

2017. április 11., kedd 00:15

Az oroszok tudtak arról, hogy Szíria vegyifegyver-támadásra készült a múlt héten, állapította meg az amerikaiak által indított vizsgálat. Azt is feltárták, hogy bár a támadásban nem vettek részt az oroszok, de jelen voltak, ugyanis egy orosz drón végig megfigyelés alatt tartotta a támadás célpontját, majd azt a kórházat, ahová az áldozatokat szállították.

Ezt a kórházat nem sokkal a drón távozása után egy orosz gyártmányú, ám egyelőre ismeretlen felségjelű vadászgép bombázta le, feltehetőleg azért, hogy eltüntessék a vegyifegyver-támadás nyomait.

Erről az amerikai AP hírügynökségnek nyilatkozott egy neve elhallgatását kérő magas beosztású forrás, aki megerősítette, hogy csak mostanra sikerült azonosítaniuk, hogy valóban orosz drón végzett megfigyelést.

A múlt keddi támadásban legalább nyolcvanan vesztették életüket az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban. A vegyifegyver-támadásra válaszul Amerika 59 Tomahawk-rakétával támadta meg a szírek egyik légibázisát a térségben. 

Azóta újabb légitámadás érte a várost.

A G7 csoport kedden nem tudott megegyezni arról, hogy szankciókat vezessenek be Oroszország és Szíria ellen, írja a BBC. Egy nappal az orosz-amerikai külügyminiszteri találkozó előtt Moszkva üzent Washingtonnak: „Oroszország bízik abban, hogy az Egyesült Államok beleegyezik a vegyifegyver-támadás pártatlan kivizsgálásába”.

Rovatok