Index Vakbarát Hírportál

Amerikai külügyminiszter: Oroszországnak el kell döntenie, melyik oldalon áll

2017. április 11., kedd 16:44 | aznap frissítve

Kedden véget ért a G7-csoport külügyminisztereinek kétnapos találkozója az olaszországi Luccában. A zárónyilatkozat szerint ha Oroszország készen áll befolyását latba vetni a szíriai válság békés megoldása érdekében, akkor a G7-államok együttműködnek a konfliktus politikai megoldásában, valamint részt vesznek a szíriai stabilizálás és újjáépítés költségeinek fedezésében - írja az MTI.

Az oroszoknak dönteni kell

Mindenki számára egyértelmű, hogy Bassár el-Aszad végpont előtt áll.

– jelentette ki egyes források szerint Rex Tillerson amerikai külügyminiszter, aki Moszkvába utazott tovább. Azt is hozzátette, az oroszoknak fel kell hagynia a szíriai elnök támogatásával és el kell dönteniük, melyik oldalon állnak. Szerinte hosszú távon Moszkva nem jár jól azzal, ha fenntartja a szövetségét Szíriával, Iránnal és a Hezbollahhal.

A G7 országok egyetértettek abban, hogy a szíriai helyzet megoldásának kulcsa Aszad elnök távozása, de – ahogy arról mi is írtunk – a brit külügyminiszter hétfői nyilatkozata ellenére nem tudtak megegyezni arról, hogy további szankciókkal sújtsák Oroszországot. A G7-ek ehelyett a „valódi politikai folyamat" ösztönzését szorgalmazzák és azt is hangsúlyozták, az amerikai beavatkozás Szíriában "háborús bűncselekményre adott megfelelő és korlátozott mértékű" katonai válasz volt.

Az olasz külügyminiszter, Angelino Alfano azt mondta, Oroszországot nem lehet kihagyni a szíriai helyzet megoldásából, sem a tűzszünet eléréséből, sem a békéből, sem az újjáépítésből.  Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter pedig úgy fogalmazott, az oroszoknak fel kell hagyni a képmutatással, és együtt kell működnie a többi országgal, hogy véget érjen a polgárháború.

Putyin sem maradt csendben

Oroszország olyan értesülést kapott, amely szerint az Egyesült Államok újabb rakétatámadást tervez Damaszkusztól délre fekvő célpontok ellen, és újabb provokációra készül, amely révén ismét vegyifegyver-támadással vádolhatják meg Bassár el-Aszad szíriai elnököt.

– jelentette ki még Tillerson érkezése előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök. Moszkvai sajtótájékoztatóján azt is elmondta, hivatalosan követelni akarja a múlt heti vegyifegyver-támadás kivizsgálását az ENSZ szerveitől, és a hágai Nemzetközi Bírósághoz kíván fordulni a támadás ügyében.

A kijelentéssel kölcsönösen odaszúrt egymásnak Putyin és Tillerson, ami különösen azért lehet érdekes, mert az amerikai külügyminiszter a luccai találkozóról egyenesen Moszkvába repült. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy Putyin fogadná Tillersont, de ettől függetlenül lehetséges, hogy találkoznak majd.

Washington továbbra is Ukrajna mellett

Az amerikai külügyminiszter napközben felhívta Petro Porosenko ukrán államfőt is. Tillerson arról biztosította az elnököt, Washington nem engedi, hogy "egy csomagban" szülessen megállapodás a szíriai és az ukrajnai fegyveres konfliktus rendezéséről.

Az ukrán elnök sajtószolgálatának közleménye szerint abban is megállapodtak, hogy az ukrán-amerikai konzultációk folytatódnak Tillerson oroszországi látogatása után is. A külügyminiszter ismét biztosította Porosenkót arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajna területi épségét, valamint a minszki megállapodások minden érintett fél általi teljes mértékű teljesítését, azon belül is kiemelte a tűzszünet betartásának fontosságát.

Az ukrán elnök megköszönte a támogatást, valamint hogy az Egyesült Államok nem ismeri el a Krím Oroszország általi önkényes elcsatolását. Emellett azonban azt is kiemelte, hogy az Oroszországgal szembeni szankcióknak mindaddig fenn kell maradniuk, míg helyre nem áll Ukrajna területi egysége.

Merkel szerint is együtt kell működni

A szíriai helyzetről is egyeztetett telefonon Angela Merkel német kancellár és Donald Trump amerikai elnök hétfőn este. Merkel hangsúlyozta, hogy a kegyetlen vegyifegyver-támadásra adott érthető, elfogadható amerikai reakció után mindent meg kell tenni, hogy a helyzetet rendezzék.

Kulcsfontosságú az együttműködés Oroszországgal.

- tette hozzá a kancellár. Mint mondta, az erőfeszítések célja a békés, stabil és Aszad nélküli Szíria megteremtése, valamint a béke helyreállítása.

Rovatok