Index Vakbarát Hírportál

Szíria orosz védelem alá helyezte vadászgépeit

2017. április 20., csütörtök 21:39

Miután Amerika megsemmisítette a szíriai légierő egy részét, a szír kormány további támadásokra számítva orosz katonai bázisokra telepítette megmaradt gépeit.

A vadászgépek áttelepítése a Khmeimim légibázisra és a közeli Bassel al-Assad Repülőtérre nem sokkal azután kezdődött meg, hogy az USA április 6-án 59 Tomahawk rakétát lőtt ki a Sayrat légibázison található repülőgépekre, hangárokra, raktárakra, lőszertárolókra, légvédelmi rendszerekre és radarokra, válaszként a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadására. Az amerikai támadásban 24 vadászgép semmisült meg.

A jelentősen megerősített Khmeimim támaszpont a szír partvidéken, Tartúszban található, és a 2015-ben telepített, 150 mérföld hatótávolságú, orosz S-400 légvédelmi rendszer védettsége alatt áll. Az USA április eleje óta nem indított újabb támadást, de ez a jövőben a Telegraph cikke szerint már rizikósabb lenne: a szír kormány lépése miatt már lehetséges lenne, hogy eltalálnák a Khmeimimben állomásozó 30 orosz repülőgépet, 15 orosz helikoptert vagy a több száz orosz katonát, ezzel rosszabb esetben a Hidegháborút idéző konfliktut idézve elő.

Rovatok