Index Vakbarát Hírportál

Újabb merényletet tervező német katonát tartóztattak le

2017. május 9., kedd 15:20

Őrizetbe vettek kedden Németországban egy újabb katonát azzal a gyanúval, hogy német politikusok elleni szélsőjobboldali indíttatású merényletek tervezésében vett részt, írja az MTI.

A 27 éves, német állampolgárságú férfit a délnyugat-németországi Kehl városában fogták le. Nevét nem közölték, csak Maximilian T.-ként említi a rendőrség közleménye. Az illető együtt szolgált az északkelet-franciaországi Illkirch német helyőrségében azzal a katonatiszttel, akit még április végén tartóztattak le terrorgyanú miatt.

A sajtóban Franco A. néven szereplő, 28 éves férfi kettős életet élt: 2015 decemberében szíriai álnéven regisztráltatta magát menedékkérőként, és 2016 decemberében úgynevezett oltalmazotti státust kapott. Mint kiderült, egy 24 éves offenbachi diákkal szövetkezett mások mellett Joachim Gauck volt német államfő és Heiko Maas igazságügyi miniszter meggyilkolására.

A keddi fogás a harmadik embere Franco A. szélsőjobboldali szövetkezésének, amely olyan politikusokat szemelt ki célpontul, akik támogatják a bevándorlást. Terrortámadásukat ugyanakkor úgy akarták beállítani, mintha dzsihadisták követték volna el.

Németországban vasárnap jelentették be, hogy minden német laktanyát átkutatnak a helyi hatóságok, miután kettőben is náci emléktárgyakat találtak.

Rovatok