Index Vakbarát Hírportál

Konyhakés és kamubomba

2017. június 12., hétfő 11:26

Kiadta a brit rendőrség azokat a fotókat, amelyeket a június 3-i londoni merényletkor használt gyilkos eszközökről és a pánik növelésére bevetett álbombákról készített a rendőrség.

A szélsőséges iszlamista támadók a London Bridge-en hajtottak furgonjukkal a tömegbe. A Borough Marketnél korlátnak ütköztek, ekkor harminc centis, a támadáshoz megerősített nyelű konyhakésekkel felszerelkezve kiszálltak és rátámadtak a járókelőkre. A támadásnak nyolc halálos áldozata és több mint negyven sérültje volt. A rendőrség lelőtte a három merénylőt.

A bérelt furgonnal este tíz óra körül hajtottak a tömegbe a London Bridge-en, 80 kilométeres sebességgel. Kevésen múlt, hogy nem sokkal nagyobb autóval hajtották végre a támadást. Eredetileg egy 7,5 tonnás teherautót akartak bérelni a gázoláshoz, így sokkal több áldozat is lehetett volna – a 86 halálos áldozattal járó tavaly július 14-i nizzai támadást egy ennél is nagyobb teherautóval hajtotta végre a támadó. A BBC szerint a bérlés kifizetését nem tudta lebonyolítani az egyik elkövető, Khuram Shazad Butt, ezen múlt, hogy nem sikerült.2017-06-06T130817Z 1511143015 RC174B239550 RTRMADP 3 BRITAIN-SEC

A 27 éves Khuram Shazad Butt pakisztáni születésű brit állampolgár volt, a 30 éves Rachid Redouane pedig egyszerre vallotta magát marokkóinak és líbiainak. A harmadik elkövető a marokkói születésű, Olaszországban élt 22 éves Youssef Zaghba volt. 2006-ban az olasz hatóságok feltartóztatták, amikor Törökországba akart repülővel eljutni, hogy onnan Szíriába utazzon tovább. Lefoglalták útlevelét és telefonját, amelyen nem találtak szélsőséges tartalmat, csak vallásos üzeneteket és oldalakat. Nemzetközi terrorizmus gyanújával feljelentették, de nem emeltek ellene vádat. Az olasz hatóságok az esetet a marokkói és a brit hatóságoknak is jelezték – Zaghba rendszeresen ingázott Olaszország és Nagy-Britannia között, egyszer fel is tartóztatták a határon, végül azonban tovább engedték.

Khuram Shazad Buttot ismerte a rendőrség és a brit elhárítás, az MI5, de olyan hírszerzési adat nem volt róla, amely arra vallott volna, hogy a szombat esti terrorcselekmény elkövetésére készült.

A támadáskor a terroristákon olyan mellény volt, amilyet az öngyilkos merénylők használnak. Valójában azonban nem volt igazi bomba rájuk erősítve, céljuk csupán az volt, hogy tovább növeljék a rettegést és, hogy minél tovább távol tartsák maguktól a rendőröket, azt a veszélyérzetet keltve, hogy bármelyik pillanatban felrobbanthatják magukat. Ezzel valószínűleg annak esélyét is csökkenteni akarták, hogy lelőjék őket, hiszen valódi bomba esetén az is robbanást okozhatott volna, tovább növelve az áldozatok számát. Elképzelhető, hogy túszejtésre is készültek, ekkor is jól jött volna a mimikri, de erre végül nem került sor, hiszen a rendőrök egészen közelről mégis lelőtték a támadókat.

A támadók így is helyenként civilek ellenállásába ütköztek, volt, aki székeket dobált rájuk. A Londonban pékként dolgozó román Florin Morariu igazi hős lett, ládával dobálta meg a terroristákat és a péküzletben húsz embert elbujtatott a gyilkosok elől. 

Rovatok