Index Vakbarát Hírportál

Órákkal a kivégzése előtt kiderült, nem kap kegyelmet a félig magyar rab

2017. július 6., csütörtök 22:43

Néhány órával a kivégzés előtt Terry McAuliffe virginiai kormányzó közleményt adott ki, amiben megírta: nem ad kegyelmet William Morvának, a félig magyar rabnak, akit magyar idő szerint péntek hajnalban végeztek ki.

A kivégzés mindenféle komplikáció nélkül lezajlott: helyi idő szerint este 8:59-kor tették láthatóvá Morvát a szemtanúknak, de a férfi arcát nem láthatták. Miután felolvasták neki az ítéletet, megkérdezték, utolsó szó jogán szeretne-e mondani valamit, de Morva azt felelte: nem. Ezután beadták neki az első injekciót, majd miután meggyőződtek arról, hogy nincs eszméleténél, beadták a második és harmadik injekciót is. 9:15-kor az orvosszakértő megállapította Morva halálának beálltát. 

Hiába a petíció, a sok levél, a kampány, a virginiai kormányzó azt írta: ő és személyzete gondosan megvizsgálták az ügyet, egyeztettek az áldozatok családtagjaival, rendőrökkel, közösségi vezetőkkel is, és úgy döntöttek, az amerikai-magyar férfi nem érdemel kegyelmet. Bár a kormányzó személy szerint nem ért egyet a halálbüntetés intézményével, mégis úgy látja, hogy a törvény alkalmazása ebben az esetben jogos.

William Morva amerikai-magyar kettős állampolgár, az apja '56  után vándorolt ki Amerikába. Az esetéről itt írtunk részletesen. Azért ítélték halálra, mert 2006-ban, 24 éves korában egy szökési kísérlet során lelőtt két embert. Akkoriban előzetes letartóztatásban ült betörések és rablási kísérlet miatt. Csupán néhány nap volt hátra a kitűzött tárgyalásáig, amikor megpróbált megszökni. Az egyik áldozata egy kórház fegyvertelen biztonsági őre volt, a másik egy tizedes, akit a keresésére küldtek.

Ügyvédei szerint a gyilkosságok nem történtek volna meg, ha Morva nem szenved súlyos mentális betegségben. A szökéskor is téveszmék üldözték, azt hitte, hogy a börtönben veszélyben van az élete, azért próbált onnan kitörni bármi áron, mondják. Ezt egy újabb, a halálos ítélet után készült pszichiáteri szakvéleményre alapozzák. A kormányzói közlemény viszont azt hangsúlyozza, hogy ez a diagnózis ellentmondott annak a három mentálhigiéniás szakember (kisebb problémát, skizotip személyiségzavart megállapító) véleményének, akik a tárgyalás idején vizsgálták Morvát, holott két szakértőt az - akkori - védelem idézett be.

A július 6-ra kitűzött kivégzés előtti hetekben komoly kampány folyt Morva életének megkíméléséért. Magyarországról is indítottak érte petíciót, az csütörtök délelőtt 3885 aláírásnál járt. Az EU washingtoni nagykövete már tavaly augusztusban levelet írt az érdekében a virginiai kormányzónak. Júniusban kegyelmet próbált kérni számára Magyarország washingtoni nagykövetsége is. Még Morva egyik áldozatának, Eric Sutphinnak a lánya, Rachel Sutphin is kegyelmet kért a kormányzónál vallási és morális okokra hivatkozva.

Ugyanakkor megszólalt Suthpin édesanyja is, aki nem akarta, hogy a kormányzó közbeavatkozzon. Az ellentábor, köztük Mary K. Pettitt, aki korábban részt vett a Morva elleni vádemelésben, azzal érvelt a kormányzónál a halálbüntetés végrehajtása mellett, hogy nem kell komolyan venni az új pszichiátriai szakértői véleményt, amely megállapította a súlyos téveszmés zavart Morvánál.

Terry McAuliffe-ról a Washington Post szerint eddig is lehetett tudni, hogy hívő római katolikusként személy szerint ellenzi a halálbüntetést. Ugyanakkor hivatali ideje alatt júliusig két kivégzést hajtottak végre úgy Virginiában, hogy nem avatkozott közbe. Eddig egyszer gyakorolt kegyelmet: április 20-án, a kivégzés tervezett dátuma előtt öt nappal kegyelmezett meg egy Ivan Teleguz nevű elítéltnek, akinek a büntetése így tényleges életfogytiglanra változott.



McAuliffe a virginiai törvények szerint nem indulhat újra a kormányzói posztért, ezért a döntésében az nem játszott szerepet, hogy újraválasztanák-e vajon utána. Morva ügyében a sajtó hiába próbálta szóra bírni, az utolsó pillanatig nem nyilatkozott, míg végül kiadta a közleményét.

Rovatok