Index Vakbarát Hírportál

Felszámolhatják a német szélsőbalos fészkeket

2017. július 10., hétfő 16:18

Kemény fellépést ígért a baloldali szélsőségesek ellen a német belügyminiszter hétfőn, a hamburgi G20-csúcson történt zavargásokra reagálva. Az antikapitalista tüntetők Welcome to hell, Üdv a pokolban nevű akciója csütörtökön kezdődött és napokig tarott, utána is megdöbbentő képeket közöltek Hamburgból.

Thomas de Maiziere belügyminiszter szerint a hét végén lezajlott zavargások fordulópontot jelentenek, a hamburgi erőszakhullám megmutatta, hogy a hatóságoknak változtatniuk kell a szélsőbaloldal kezelésén. A szélsőjobb ellen időben fellépnek, de a szélsőbal ügyében lemaradásban vannak, mondta. El kell érni, hogy "pontosan ugyanazzal a keménységgel" szálljanak szembe a szélsőbaloldali erőszakkal is.

Azt is kétségbe vonta, hogy a csaknem 500 rendőrt megsebesítő zavargók politikai indíttatásból törtek-zúztak. "Ezek nem tüntetők voltak, hanem erőszakos bűnözők" - mondta a jobbközép CDU politikusa. A zavargások rendőrök életét fenyegető, gyújtogató, romboló résztvevői "alávaló szélsőségesek, éppen úgy, mint a neonácik és az iszlamista terroristák" - mondta Thomas de Maiziere.

Ennek ellenére továbbra is rendeznek majd találkozókat a G7 csoport vagy a G20 csoport vezetőinek németországi nagyvárosokban. A "jogállam kapitulációja lenne", ha a szélsőségesek nyomásának engedve nem tartanának többé ilyen rendezvényeket - húzta alá a német belügyminiszter.

A CDU más vezető belügyi szakpolitikusai is megszólaltak: a liberális FDP elnöke, Christian Lindner a Bildben azt írta, Németországban sokáig "elbagatellizálták" a szélsőbal veszélyességét. A rosszul felfogott toleranciának véget kell vetni, és le kell számolni a "baloldali terrorral", amely Hamburgban is megjelent, érvelt.

A CDU és a bajor testvérpárt, a CSU részéről azt is támogatnák, hogy számolják fel a szélsőbaloldali szubkultúra fészkeit,

 például a Rote Flora nevű hamburgi központot, amelynek környékén a legsúlyosabb zavargások voltak a G20-csúcs alatt.

A CDU/CSU pártszövetség és a koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) szakpolitikusai azt is felvetették, hogy a hasonló esetek megakadályozására 

össze kellene állítani egy európai uniós szintű adatbázist.

Az SPD részéről azt emelték ki, hogy valamennyi politikai szélsőség veszélyes tagjait kell nyilvántartásba venni, míg a CDU/CSU szerint a baloldali szélsőségesek nyilvántartására kellene használni az adatbázist.

A bajor CSU mindezek mellett javasolta, hogy tartsák fenn a G20-csúcs miatt június 12-én egy hónapra az ország határának valamennyi szakaszán visszaállított ellenőrzést. A tervek szerint az ellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség kedden visszatér a korábbi határigazgatási gyakorlathoz. A CSU arra hivatkozik, hogy az ellenőrzés rendkívül hasznosnak bizonyult, éppen úgy, mint 2015-ben, amikor a bajorországi G7-csúcs miatt állították vissza néhány hétre a határellenőrzést.

Eközben Olaf Scholz, Hamburg főpolgármestere azt nyilatkozta, a német rendőrség kudarcot vallott a G20-csúcs alatt elharapózott utcai erőszak kezelésében, a Hamburgban hétvégén történtek semmiképp nem vetnek jó fényt az országra – közölte az észak-német város polgármestere. Egyszerűen nem számítottak ilyen mértékű erőszakra, idézte Scholzot az Euronews.

Az összecsapások mérlege: megrongált és felgyújtott autók, betört kirakatok, 186 letartóztatás, 225 őrizetbe vétel.

Rovatok