Index Vakbarát Hírportál

Letiltották a Telegramot Indonéziában

2017. július 16., vasárnap 10:27

Nem lehet használni a Telegram üzenetközvetítő szolgáltatást a világ legnagyobb muszlim-többségű országában, mert az indonéziai kormány szerint az nem tiltotta le a radikális és terrorista propagandától hemzsegő fórumokat, írja a Reuters. 

A Telagram egy végponttól végpontig titkosított szolgáltatás, ami annyira titkosított, hogy még maga a platformot biztosító vállalatok sem férnek hozzá az üzenetekhez (ilyen egyébként a Whatsapp is). Ezért is szeretik nagyon a terroristák, mert így nyugodtan kommunikálhatnak egymással.

A különböző országok hatóságai ugyanakkor nincsenek kibékülve a túlzott védelemmel: nemrég Oroszország is letiltással fenyegetőzött, a 250 milliós Indonézia pedig le is tiltotta a szolgáltatást.

Durov szerint félreértés történt

A szolgáltatást létrehozó Pavel Durov - a VKontaktye (VK) nevű orosz közösségi oldal is neki köszönhető - a Telegramra írt üzenetében azt állítja, hogy nem volt tudomása radikális fórumokról és félreértés történt.

A Telegram rendkívül titkosított és magánélet-orientált, de nem vagyunk a terroristák barátai.

Pavlov azt írta, hogy a pénteki tiltás óta már felvették a kapcsolatot a hatóságokkal és elkezdték a kért fórumok felszámolását. Az indonéz kormányt viszont ez egyelőre nem hatotta meg, szerinte a Telegram nem teljesítette elég gyorsan a kéréseit, a terrorizmus megfékezése pedig mindennél fontosabb.

Rovatok