Index Vakbarát Hírportál

Ha tényleg Trump diktált a fiának, bajban lehet

2017. augusztus 1., kedd 12:58

Az igazságszolgáltatás akadályoztatásának is minősülhet, ha beigazolódik, hogy Donald Trump maga diktálta le a fiának, mit mondjon a sajtónak a kampány alatti titkos orosz találkozóról.

A Washington Post értesülése szerint, miután Trump stábja számára világossá vált, hogy nem lehet titokban tartani ifjabb Donald Trump és az elnök tanácsadó veje, Jared Kushn tavaly július 9-i találkozóját a Kreml-közeli orosz ügyvédnővel, az elnök határozott a kommunikációs lépésekről.

A Németországban tartott G-20 csúcstalálkozó idején az elnök tanácsadói abban maradtak, hogy legjobb, ha az elnök fia előremenekül és nem próbálja olyan valótlansággal elbagatellizálni a találkozót, amely cáfolható lesz, ha újabb részletek derülnek ki.

Trump azonban másképp döntött és utasította fiát, mondja azt, hogy a találkozón arról az orosz tiltó rendelkezésről beszéltek, amely alapján orosz árvákat nem fogadhatnak örökbe amerikai állampolgárok.

Miután a New York Times nyilvánosságra hozta a találkozó tényét, ifjabb Donald Trump azt állította, szinte véletlenül volt a találkozón, csak a fenti témáról volt szó, a kampányról nem.

Ám az elnök környezete megsejthette, hogy van még adu a New York Timesnél, így visszatértek az eredeti stratégiához, és előremenekülve az elnök fia inkább maga hozta nyilvánosságra a teljes levelezését a találkozó leszervezésében közreműködő Rob Goldstone-nal. 

Ebből azonban kiderült, hogy az ifjabb Trump annak reményében ment a találkozóra, hogy akár az orosz kormányzat segítségével, Hillary Clinton demokrata elnökjelöltre terhelő információhoz juthat.

Donald Trump ugyan nem volt a találkozón, ám azzal, hogy ő maga diktálta le fiának a találkozó lényegét tagadó nyilatkozatát, kézzelfoghatóan akadályozhatta az igazságszolgáltatást. Márpedig ezzel a gyanúval már folyik ellene vizsgálat, miközben szenátusi és törvényhozási bizottságok környezetének gyanús orosz kapcsolatait vizsgálják.

Trumpnál az igazságszolgáltatás akadályozásának gyanúja már az FBI igazgatójának váratlan elbocsátásakor is felmerült, miután James Comey azt állította, az elnök lényegében arra kérte, ne nagyon vizsgálódjanak nemzetbiztonsági tanácsadója, a beiktatása után nem sokkal lemondott Michael Flynn orosz kapcsolatai után, mert ő „rendes fickó”.

Frissítés: Magyar idő szerint este kilenc óra után a Fehér Ház azt közölte, hogy Trump nem diktálta a levelet, de segített neki, javaslatokkal élt, "ahogy bármelyik apa tenné". A levélben közöltek pedig mind igazak, tették hozzá.

Rovatok