Index Vakbarát Hírportál

Főbírók lettek, azonnal menekülnének az országból

2017. augusztus 2., szerda 12:47 | aznap frissítve

A világ egyik legfontosabb olajbirodalmában, Venezuelában tovább mélyül a társadalmi és belpolitikai válság. Tudják, arról az – egyébként 30 milliós lakosú, egy főre jutó GDP-ben nagyjából a magyar szinte felén lévő gazdasági erejű – országról van szó, ahol az ellenzék vezetőjét a titkosszolgálat hurcolja el egy autóba betuszkolva, és ahol Maduro, a buszsofőrből lett államfő arra készül, hogy az ellenzéki politikusokat börtönbe vesse.

A totális őrület jele az, hogy a legújabb célpontok a bírák. (Arról nem tudni, a média, Brüsszel és Soros hol vannak az elnök listáján.) Az MTI keddi híre szerint két újabb venezuelai bíró keresett menedéket Chile caracasi nagykövetségén, alig két héttel azután, hogy az ellenzék uralta parlament kinevezte őket az új legfelsőbb bíróságba. „Beatriz Ruiz Marin és José Nunez Sifontes a nagykövetség vendégei, és Chile saját külpolitikájának jogi és humanitárius alapelveivel összhangban kezeli ügyüket" – jelentette be Heraldo Munoz chilei külügyminiszter.

Múlt szombaton Elenis Del Valle Rodríguez bírónő keresett menedéket a diplomáciai képviselet épületében. A három jogászt további 30 társukkal együtt július 21-én delegálta az ellenzéki többségű törvényhozás az általa létrehozott új, párhuzamos legfelsőbb bíróságba.

A parlament azzal indokolta az új bírák kinevezését, hogy 2015 decemberében az akkori kormánytöbbség törvénysértően választotta meg a testület 13 tagját. Nicolas Maduro elnök azonnal kilátásba helyezte, hogy a lehető legkeményebben fog eljárni a párhuzamos legfelsőbb bíróság tagjaival szemben, és sorra börtönbe fogja juttatni őket. Néhány nappal tévényilatkozata után titkos ügynökök tartóztatták le az ellenzéki legfelsőbb bíróság három tagját.

Április eleje óta Roberto Enríquez ellenzéki politikus is a chilei nagykövetségen tartózkodik. A keresztényszociális Copei párt elnöke az országban uralkodó politikai állapotok miatt keresett menedéket. A venezuelai parlamentben a Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki pártszövetség többséggel rendelkezik, és képviselői nem ismerik el Maduro kormányát.

Venezuelában április óta folyamatosak a kormányellenes tüntetések, amelyekben eddig legalább 120-an vesztették életüket és kétezren megsebesültek. A legújabb feszültségforrás az alkotmányozó nemzetgyűlés tagjainak megválasztása volt. A vasárnapi szavazást az ellenzék bojkottálta, így az 545 fős testület szinte kizárólag az elnökhöz hű szocialista tábor képviselőiből áll. A venezuelai válságról írt részletes elemzésünket itt olvashatja >>

Rovatok