Index Vakbarát Hírportál

Óriási tüntetéssel készül az ellenzék Venezuelában

2017. augusztus 2., szerda 10:05


A venezuelai ellenzék szerda helyett csütörtökön, az alkotmányozó nemzetgyűlés 545 tagja beiktatásának napján tartja tüntetését Caracasban – írja az MTI Freddy Guevara helyi ellenzéki képviselő kedd esti tweetje nyomán.

Az ellenzék, amelynek két vezetőjét – Leopoldo Lópezt, a Népakarat nevű párt alapítóját és Antonio Ledezma volt caracasi polgármestert – a titkosszolgálat előző nap elhurcolta, az alkotmányozó nemzetgyűlés illegitim volta miatt készül tiltakozni. Az ellenzék bojkottja mellett vasárnap határozatlan időre megválasztott testületet a nemzetközi közösség számos tagja is bírálta. Eközben Julio Borges venezuelai házelnök bejelentette, hogy az ellenzéki többségű törvényhozás továbbra is folytatja az üléseit.

Egyelőre nem tudni, hogy a nemzetgyűlés pontosan mikor kezdi meg a munkáját. Nicolás Maduro venezuelai elnök a tüntetések és az Egyesült Államokban elhelyezett vagyonának befagyasztása ellenére hajthatatlan:

Megmondtam: ha esik, ha fúj, az alkotmányozó nemzetgyűlés munkája folytatódik. A közeli órákban megkezdi teljhatalma gyakorlását.

Az alkotmányozó nemzetgyűlés minden hatalom felett áll, feladata egy új alaptörvény megszövegezése. Maudro azt reméli, hogy működése nyomán elcsitul a belpolitikai ellenségeskedés, és megkezdődhet a kilábalás a gazdasági válságból. A parlamentben 2016 óta többséggel rendelkező ellenzék ezzel szemben úgy véli, hogy az államfő a testület segítségével akarja meghosszabbítani 2019-ben lejáró mandátumát.

Április óta folyamatosak a tüntetések Venezuelában, az utcai összecsapásokban azóta több mint 120-an haltak meg és legalább kétezren megsebesültek. A Foro Penal nevű helyi civil szervezet úgy tudja, hogy az országban 490 politikai fogoly raboskodik.

Rovatok