Index Vakbarát Hírportál

Négy embert vádol a Fehér Ház a szivárogtatással

2017. augusztus 4., péntek 21:40

Üzenem a szivárogtatóknak: megtaláljuk és bíróság elé állítjuk őket, és nem lesznek boldogok a végeredménytől – idézte a BBC az Egyesült Államok elnökének hírszerzési tanácsadója a pénteki sajtótájékoztatón. Dan Coats fenyegető nyilatkozata azonban egyelőre inkább a kudarc, mint az erő bizonyítéka, hiszen a Donald Trumppal súlyosbított Fehér Ház számára épp az okoz gondot, hogy számtalan információ kerül ki a republikánus elnök adminisztrációjának környezetéből a sajtóba.

Legutóbb a Washington Post szellőztette meg Trump telefonbeszélgetéseit a mexikói elnökkel és az ausztrál miniszterelnökkel. Az elnöki beiktatás utáni héten folyt beszélgetés kínosan zajlott le, amiről korábban is szóltak hírek, a részletek azonban csak most kerültek nyilvánosságra.

Igaz, a szivárogtatásokon túl az elnök emberei is bőven szolgáltatnak lehetőséget arra, hogy a sajtó kellemetlen helyzetbe hozza őket: legutóbb a Fehár Ház alig 10 napig hivatalban lévő kommunikációs igazgatója ütötte ki magát azzal, hogy őrjöngve beszélt a The New Yorker újságírójával, saját munkatársait gyalázva. Igaz, a végül gyorsan lemondott Anthony Scaramucci akkor is épp egy újabb szivárogtatás miatt vesztette el az önuralmát.

A helyzet egyre kellemetlenebb az igazságügyi miniszternek is, akinek az elnök orosz ügyeit vizsgáló bizottsággal szembeni puhasága miatt egyre feszültebb a viszonya Trumppal. Az elnök ugyanis egy lépéssel közelebb került a bűnvádi eljáráshoz is. 

Jeff Sessionsnak ezért is volt fontos, hogy az őt tehetetlenséggel vádoló Trumpnak is visszavágva pénteken bejelenthette: négy embert vádolnak azzal, hogy minősített adatokat szivárogtattak ki. A négy személyt a miniszter nem nevezte meg.

Rovatok