Index Vakbarát Hírportál

Az EU újabb szankciókat hoz Észak-Korea ellen

2017. szeptember 7., csütörtök 21:28

Az Észak-Korea ellen tervezett újabb szankciókról határoztak az Európai Unió külügyminiszterei a Tallinnban tartott nem hivatalos találkozójukon.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint a helyzet rendkívül veszélyes, Phenjan teljesen irracionálisan cselekedhet. Sven Mikser észt külügyminiszter úgy látja, hogy „a folyamatos rakétakísérletek során nem lehetetlen elképzelni egy műszaki hibát vagy emberi tévedést, ami katasztrofális következményekkel járna". A német Sigmar Gabriel és a francia Jean-Yves Le Drian is pártfogolta a súlyosabb szankciókat, miközben Belgium és Észtország képviselője ezzel párhuzamosan a diplomáciai megoldás keresése mellett is érvelt.

Az Európai Unió az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt szankciókon túl saját büntető intézkedéseket is hozott már Észak-Korea ellen, ami azt jelenti, hogy ezek fokozására kevés lehetőség maradt. Az unió betiltotta gyakorlatilag a teljes kereskedelmet a kelet-ázsiai országgal, akárcsak az ottani gazdasági befektetéseket, és megköveteli minden onnan érkező rakomány és személyes poggyász átvizsgálását. Az észak-koreai repülőgépeket kitiltották az unió légteréből, és különösen tiltott kőolajszármazékok szállítása az országnak.

Nyitva maradt a lehetőség az észak-koreai vendégmunkások alkalmazásának betiltása előtt, és az is egy lehetséges lépés lehet, hogy elszigeteljék az unióban az észak-koreai diplomatákat.

Közben határozottan elítélte Észak-Korea Japán felett végrehajtott ballisztikus rakétatesztjét, és a vasárnapi hatodik nukleáris kísérletét Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sindzó japán kormányfő Vlagyivosztokban tartott megbeszélésén.

Putyin megismételte, hogy nem lát az Észak-Korea körül kialakult válság diplomáciai rendezésén kívül más alternatívát. Az orosz elnök ismételten felhívta a figyelmet az orosz-kínai megoldási javaslatra, amelynek értelmében csökkenteni kell a feszültséget a Koreai-félszigeten, majd az összes érdekelt félnek tárgyalásokba kell bocsátkoznia egymással.

Abe egyébként, csakúgy, mint a Vlagyivosztokban szintén jelen lévő Mun Dzsein dél-koreai elnök, szerette volna elérni, hogy a vétójoggal rendelkező Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában támogasson egy Észak-Korea elleni olajembargót bevezető határozatot. Moszkva azonban ezt elutasította.

Észak-Korea vasárnap végrehajtotta hatodik, eddigi legerősebb nukleáris próbarobbantását, és dél-koreai források szerint szombaton, a rezsim megalapításának évfordulóján újabb interkontinentális ballisztikus rakétát tesztelhet.

Rovatok