Index Vakbarát Hírportál

Amerikai nehézbombázók repültek Koreába

2017. szeptember 18., hétfő 14:35

Az Egyesült Államok és Dél-Korea közös bombázógyakorlatba kezdenek kedden, válaszul az észak-koreai rezsim pénteki ballisztikus rakétakísérletére, illetve a szeptember 3-i, minden eddiginél nagyobb föld alatti atomrobbantására. - írja a Reuters. A hadgyakorlatra már át is repült a guami támaszpontról és Japánból egy pár B-1B nehézbombázó és 4 darab F-35-ös vadászgép, melyekhez csatlakoznak a dél-koreai légierő F-15K vadászbombázói.

A két ország havi két-három hadgyakorlattal készül egy esetleges fegyveres konfliktusra - jelentette ki Szong Jung-Mu védelmi miniszter egy parlamenti meghallgatáson.

De a többi nagyhatalom is hevesen gyakorlatozik, Oroszország és Kína a nagy vlagyivosztoki tengerészeti bázis közelében kezdett tengerészeti gyakorlatokba. Ez a két ország haditengerészeti együttműködésének második fázisa, az első gyakorlatot júliusban a Balti-tengeren rendezték.

Ahogy a dél-koreai és amerikai erők aktivitása a rezsimet próbálja elrettenteni egy esetleges meggondolatlan lépéstől, úgy az orosz és kínai haderő gyakorlatai is üzenetértékkel bírnak, csak ők egy meggondolatlan amerikai akciónak akarják elejét venni. A két országnak ugyanis közös stratégiai érdeke, hogy a térségben az észak-koreai fenyegetés ellenére se nőjön meg túlságosan az amerikai katonai jelenlét és pláne nem a katonai befolyás.

Vasárnap azonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet nem kecsegtetett túl sok jóval, amikor azt mondta:

A Biztonság Tanács kifogyott a lehetőségekből, melyekkel meg lehetne fékezni az észak-koreai atomprogramot,

és az Egyesült Államok hamarosan a Pentagon (az amerikai hadügyminisztérium) kezébe teheti át a konfliktus kezelését. 

Rovatok