Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Ukrajnának: Ez fájni fog!

2017. szeptember 26., kedd 10:10

Magyarország az Európai Unióban blokkolni és vétózni fog minden olyan lépést, amely a keleti partnerség program jegyében Ukrajnának újabb előrelépést jelenthetne az európai integrációs folyamatban

– jelentette ki Szijjártó Péter kedden az MTI-nek, miután Petro Porosenko ukrán elnök aláírta az új oktatási törvényt. 

Garantáljuk, hogy Ukrajnának mindez fájni fog a jövőben

– mondta a magyar diplomácia vezetője Szingapúrban, ahová Orbán Viktor kíséretében érkezett Vietnamból, ahol a kormány egy Bajnai Gordon által tető alá hozott kórházépítési projektet próbált a saját ötleteként eladni.

A külügyminiszter ehhez még azt is hozzátette: 

szégyen és gyalázat

hogy Ukrajna elnöke aláírta az oktatási törvényt. Porosenko elnök eddig arról beszélt, hogy Ukrajnát közelebb akarja vinni Európához, a mostani döntésével azonban „jó messzire távolodott Európától, éppen az ellentétes irányba tett egy hatalmas lépést”.

Az ukrán parlament által elfogadott törvény az általános iskola 5. osztályától felfelé az ukrán nyelv használatát teszi kötelezővé minden ukrán állampolgár – így a kárpátaljai magyarok és az orosz kisebbség – számára is. A törvény komoly tiltakozásokat váltott ki bel- és külföldön; Magyarország mellett az Európai Parlament és Oroszország is aggályait fejezte ki. A  vitákról, illetve a téma kárpátaljai magyar kisebbséget érintő tágabb kontextusáról ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Rovatok