Index Vakbarát Hírportál

Amerikai think-tankhez igazol Orbánék volt washingtoni nagykövete

2017. október 25., szerda 10:11

Szemerkényi Réka volt washingtoni magyar nagykövet egy, a közép-európai régióval és a transzatlanti kapcsolatok erősítésével foglalkozó, befolyásos amerikai think-tank vezetésében folytatja karrierjét. A volt nagykövet a washingtoni Center for European Policy Analysis (CEPA) ügyvezető alelnöke, azaz második embere lesz. 

Szemerkényi az Indexnek nyilatkozva azt mondta, nagy megtiszteltetésnek tartja és büszkeséggel tölti el ez a szakmai feladat.

Szemerkényi, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi nemzetbiztonsági főtanácsadója 2014-ben lett a magyar kormány washingtoni nagykövete. Kettejük viszonya alapján akkor az Index még azt írta, "olyan ez, mintha Orbánt küldenék Washingtonba”. A magyar külügyminisztériumon belüli, 2014 őszi irány- és vezetőváltás után azonban az elkötelezett atlantistaként ismert nagykövet kapcsolata megromlott az új miniszterrel, Szijjártó Péter.

Az ellentétek végül Szemerkényi hazahívásához vezettek idén tavasszal, melynek hátterével akkor egy hosszú cikkben foglalkoztunk. Az elmúlt hónapokban sokan találgattak, mi lesz a volt nagykövet sorsa, és hogy vajon a magyar kormányzat közelében helyezkedik-e el, vagy marad az Egyesült Államokban. 

„Réka egy rendíthetetlen atlantista”

Szemerkényi új munkahelye, a 2005-ben alapított CEPA elsősorban a közép-európai régiót figyeli, erőteljesen a biztonságpolitika felől, Washington mellett Varsóban is van irodájuk. A szervezet egyik legfontosabb elemzési területe az orosz propaganda és dezinformáció, illetve az ellene való küzdelem. A CEPA alapító elnökét, Wess Mitchellt a Trump-adminisztráció a nyáron Európával és Eurázsiával (Oroszországgal) foglalkozó külügyi helyettes államtitkárnak igazolta le.

“Réka egy rendíthetetlen atlantista, szakértőként mélységében ismeri az összes olyan területet, melyek a leginkább számítanak, köztük az energiabiztonság, védelem, hírszerzés és információs hadviselés területeit”, nyilatkozta Szemerkényiről a CEPA által kiadott közlemény szerint Edward Lucas, az Economist közép-európai tudósítója, aki egyben a think-tank alelnöke is. Lucashoz hasonlóan a szervezet többi vezetője is a volt magyar nagykövet atlantizmusát emelte ki a közleményben: a CEPA új elnöke, Peter Doran "Közép-Európa egyik vezető atlantista hangjának” nevezte Szemerkényit.

De Martonyi János 2010-14 közötti magyar külügyminiszter is méltatta a volt nagykövetet, megemlítve tehetségét, tudását, munkabírását és "elkötelezettség az általunk nagy becsben tartott értékek és alapelvek iránt”. Martonyi kiemelte Szemerkényi odaadását hazája és “a hely iránt, ahová Magyarország tartozik”, ami pedig nem más, mint "az Atlanti Szövetség családja”.

A közlemény szerint Szemerkényi azonnal munkába áll, a washingtoni irodában dolgozik, és többek közt a szervezet szakmai kapcsolatépítése lesz a feladata, az Egyesült Államokban és Európában egyaránt. 

Szemerkényi választása egyáltalán nem példa nélküli. Simonyi András, a 2002-2007 közötti washingtoni magyar nagykövet – akinek a viszonya akkoriban szintén megromlott saját külügyminiszterével, Göncz Kingával – később ugyancsak Washingtonban folytatta karrierjét. Simonyi jelenleg is a Johns Hopkins Egyetem transzatlanti kapcsolatokkal foglalkozó központját irányítja.

(Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet felavatja Magyarország új washingtoni nagykövetségének épületét 2017. március 21-én. -  fotó: KKM / MTI)

Rovatok