Index Vakbarát Hírportál

Megint ágyúzzák a kurdokat

2017. október 26., csütörtök 09:47

Iraki kormánycsapatok és a Népi Mozgósítás elnevezésű iraki síita milícia csütörtök hajnalban tüzérségi támadást indított a kurd pesmergák állásai ellen az iraki-szír-török hármas határ övezetében. Zumar körzete egyébként az Egyesült Államoknak is fontos, mert innen látják el utánpótlással az Iszlám Állam ellen Szíriában - egyébként az ottani kurdok oldalán - harcoló különleges erőket.

A Ninive tartományhoz tartozó Zumar körzetét a kurdok az Iszlám Államtól foglalták el, de nem adták át a bagdadi központi kormányzatnak. Az iraki hadsereg ezért Kirkuk és Szindzsár körzetét követően itt is vissza akarja venni az ellenőrzést.

A Kurd Regionális Kormányzat felszólította Bagdadot, hogy a harc helyett inkább fogadja el a feltétel nélküli tárgyalásokra vonatkozó ajánlatát, amelyet órákkal az újabb iraki offenzíva kezdete előtt tett közzé. Erbíl szerdán egyébként azt is bejelentette, kész felfüggeszteni a Kurdisztán függetlenségéről szeptember 25-én tartott népszavazás eredményét, és a nép akarata helyett az iraki alkotmány alapján tárgyalásokba kezdeni az 1991 óta tényleges függetlenséget élvező terület státuszáról.

Az iraki kurdok Egyesült Államokhoz is felhívást intéztek, hogy

vessen véget Irak meggondolatlan viselkedésének.

A kurdok nem csak azért tehetetlenek, mert az iraki hadsereg óriási erőfölényben van velük szemben, hanem azért is, mert velük ellentétben Bagdadra még mindig fontos szerep hárul az Iszlám Állam elleni harcban.

Csütörtökön például az Eufrátesz mentén meg is indult az offenzíva a Kalifátus utolsó összefüggő régiója ellen. A 150 ezres Káim, illetve Rava települései ellen indított támadást Haider al-Abádi iraki kormányfő csütörtöki közleményében ezen ékes szavakkal vezette be:

A hősiesség és önfeláldozás légiói útban vannak, hogy eltöröljék a terrorizmus utolsó bástyáját Irakban.

Az iraki hadsereget a korábbi offenzívákhoz hasonlóan ezúttal is támogatja az Egyesült Államok vezette koalíció légiereje. Az Iszlám Államot júliusban Moszulból, októberben pedig Havidzsából verték ki, a szír-iraki határövezet déli részén számítások szerint még 7000 harcosa lehet, de a dzsihdisták morálja a vereségek hatására megzuhant, jelentések szerint tömegével hagyják el állásaikat, és fogják menekülőre.

Rovatok