Index Vakbarát Hírportál

Izraeli gépek robbantottak fel egy szíriai lőszerraktárat

2017. november 2., csütörtök 05:55

Izraeli gépek semmisítettek meg egy szíriai lőszergyárat.

- értesült több arab és libanoni lap is. Az izraeli légierő Homsz egyik külvárosában semmisítette meg a hadiipari célpontot, de ezen kívül a szerda esti támadásban három további létesítményt is támadtak. Az izraeli gépek a levegő-föld rakétákat feltehetőleg még libanoni terület felett indították el; a szíriai légvédelem föld-levegő rakétákkal válaszolt, de nem ért el találatot a fejlett zavarórendszerekkel felszerelt repülőkön.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező londoni civil szervezet arról számolt be, hogy az izraeli légierő Homsztól délre egy gyárat támadott. A szíriai kormányhadsereggel szövetségben harcoló fegyveresek egyik parancsnoka szerint egy rézfeldolgozó üzemet ért találat.

Az izraeli hadsereg szóvivője ahogy egyetlen szíriai bevetést, úgy ezt a támadást sem kommentálta, csupán annyit közölt, hogy gépeik biztonságban visszatértek küldetésükből.

Két hete az Aszad-rendszer fő támogatójának számító Irán vezérkari főnöke, Mohammed Bakeri a szíriai fővárosban, Damaszkuszban tett látogatása során óva intette Izraelt Szíria légterének és területének megsértésétől. Ennek ellenére Izrael évek óta rendszeresen és minden retorzió nélkül hajt végre légicsapásokat a szír rezsim fennhatósága alatt álló területeken, sőt, amióta Aszad uralmát iráni és orosz segítséggel sikerült stabilizálni, egyre gyakrabban.

Az elsődleges célpontot a Hezbollah síita terrorszervezetnek szánt rakétaszállítmányok jelentik, de ért már támadás szemlét tartó iráni főtisztet és vegyifegyver kifejlesztésén munkálkodó komplexumot is.  A zsidó állam szíriai prioritásait ebben a cikkben elemeztük.

(MTI, Jerusalem Post)

Rovatok