Index Vakbarát Hírportál

Mugabe utódja vaskosan benne volt a zimbabwei rendszer kiépítésében

2017. november 25., szombat 15:00

Rengetegen ünnepelték az utcákon pénteken is Robert Mugabe diktátor bukását, és volt alelnökének, Emmerson Mnangagwának a beiktatását, azonban az ellenzékből sokan úgy látják, hogy ez nem hoz alapvető politikai változást a gazdasági nehézségekkel küzdő Zimbabwében. A ravaszsága és könyörtelensége miatt Krokodilnak is hívott 75 éves politikus a hadsereg, és több befolyásos, a háborús veteránokat tömörítő szervezet támogatását is élvezi.

A 93 éves Mugabe abba bukott bele, hogy 52 éves feleségét, a megosztó Grace Mugabét akarta utódjaként előkészíteni. Ehhez leváltotta Mnangagwát, aki szintén az egyik lehetséges utódként jött szóba. Azzal a váddal próbálta eltávolítani, hogy puccsot akart ellene előkészíteni, méghozzá egy jóslat miatt, amely szerint az elnök túléli őt. Ezután lépett közbe a hadsereg, Mugabe pedig kedden végül kénytelen volt lemondani, cserébe mentességet ígértek neki és családjának.

Mnangagwa, az új elnök valójában évtizedeken át Mugabe egyik jobbkeze és hűséges embere volt, aki csak a végén, az utódlási küzdelemben került szembe egykori mentorával.

Őt sejtették több leszámolás mögött is

Mnangagwa Kínában és Egyiptomban kapott katonai kiképzést, és ő is részt vett az 1970-es évek függetlenségi harcaiban. Elfogták, és az egyik fülére a kínzások miatt nem is hall, de mivel még fiatal volt, nem végezték ki, hanem tíz év börtönt kapott. Szabadulása után jogi végzettséget szerzett, majd Mugabe asszisztense és testőre lett, és mellette volt Zimbabwe függetlenedésekor is.

Mnangagwa tagadja, hogy vér tapadna a kezéhez, de nemzetbiztonsági miniszter volt az 1980-as években, amikor több ezer civil halt meg a rivális frakciók közötti polgárháborúban, aminek a végén létrejött a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) párt.

Végig fontos kapocs volt a hadsereg, a hírszerzés és a Zanu-PF párt között, miközben Mugabe az ambícióira is rájátszott: magas rangú pozíciókba nevezte ki a párton és a kormányon belül is, aztán viszont kicsit visszabuktatta, amikor túlságosan befolyásossá vált volna. Legutóbb 2005-ben esett ki Mugabe kegyeiből, akkor elveszített a pártban betöltött vezető pozícióját.

Miután azonban Mugabe elveszítette az elnökválasztás első fordulóját 2008-ban Morgan Tsvangirai ellenzéki vezetővel szemben, Mnangagwa volt az, aki megszervezte a Zanu-PF politikai kampányát, és emberi jogi csoportok szerint ő állt az ellenzékieket ért erőszak mögött is. Több százan meghaltak, több ezer embernek pedig el kellett hagynia az otthonát. A brutális fellépés hatására Tsvangirai végül visszalépett, és Mugabét újraválasztották.

Mugabe azután nevezte ki az addigi igazságügyi miniszter Mnangagwát alelnöknek, hogy 2014 végén tisztogatásokba kezdett, amiknek Joice Mujuru akkori alelnök is áldozatul esett. Sokáig Mnangagwát tartották Mugabe szemének és fülének, az elmúlt időszakban viszont látványosan szembekerült a first ladyvel.

Augusztusban rosszul lett egy Mugabe vezette gyűlésen, és Dél-Afrikába kellett szállítani, a Grace Mugabét vádoló támogatói szerint egy jégkrémmel próbálták megmérgezni. Miután Mugabe leváltotta alelnöki tisztségéből, Mnangagwa elmenekült Dél-Afrikába, mert attól félt, hogy megpróbálnak majd végezni vele.

Nem tudják, mit várjanak tőle

Rugalmasabbnak és pragmatikusabbnak tartják Mugabénél, de a szónoki képességei elmaradnak elődjétől, és a lemondott elnökhöz képest inkább technokrata vonalat képvisel.

Egy brit újságíró, aki interjút készített vele 2016-ban, azt mondta, hogy valószínűleg Mugabét leszámítva tőle féltek a legtöbben az országban. A kormánypárton belül vannak, akik egy új korszak kezdetéről beszélnek, annak örülnek, hogy sikerült vérontás nélkül levezényelni az átmenetet, mások viszont úgy látják, akár rosszabb is lehet Mugabénél.

David Coltart ellenzéki politikus azt írta ki a Twitterre, hogy egy zsarnokot leváltottak, de a zsarnoksággal még nem végeztek. Morgan Tsvangirai volt miniszterelnök és ellenzéki vezető viszont azt tartotta fontosnak, hogy Zimbabwében szabad és tisztességes választásokat lehessen tartani 2018-ban. Az új elnökválasztást majd elvileg valamikor jövő augusztusig kell megtartani, és várhatóan mindenki erre fogja pozíciónálni magát a következő hónapokban.

A BBC szerint a gazdasági szektorban otthonosan mozgó Mnangagwa azt akarja kifelé mutatni, hogy az ország stabil, amivel elsősorban a külföldi befektetőknek akar üzenni, akik nélkül nem nagyon lesz esélye az ország gazdaságának talpraállítására.

Beiktatási beszédében változásokat is belengetett, azt ígérte, hogy kompenzálják a farmereket, akik elveszítették a földjüket, munkahelyeket akar teremteni, és megállítaná a korrupciót. Békés választásokra szólított fel, viszont az ellenzék szerint sokatmondó volt, hogy nem beszélt például egy olyan egységkormányról, amiben többen reménykedtek.

Az majd a következő hetekben és hónapokban derül ki, hogy Mugabe egykori embere mennyiben próbál meg tényleg változtatni, vagy pedig valójában a 37 év után megbukott elnök rendszerét viszi tovább, aminek kiépítésében neki is kulcsfontosságú szerepe volt.

Rovatok