Index Vakbarát Hírportál

A meggyilkolt Kim Dzsongnamnál ott volt az idegméreg ellenszere

2017. november 30., csütörtök 19:54

Kim Dzsongun februárban meggyilkolt féltestvérének, Kim Dzsongnamnak a táskájában megtalálták annak az idegméregnek az ellenszerét, amivel végül végeztek vele, írja a BBC. A táskájában talált 12 üvegcsében atropin volt, állapította meg most egy toxikológiai vizsgálat. Ez azt is jelentheti, hogy Kim Dzsongnam készült arra, hogy esetleg ilyen módszerrel próbálják megtámadni.

A biztonsági kamerák is felvették, ahogy az éppen Makaóba tartó Kim Dzsongnamot két nő megtámadta a Kuala Lumpur-i repülőtéren még február 13-án. A kezükről Kim arcába és szemébe kentek valamilyen anyagot, mielőtt elsiettek a helyszínről. A 45 éves férfi rögtön segítséget kért a biztonságiaktól, de már a reptér orvosi szobájában eszméletét vesztette, és a kórházba szállítás közben a mentőben meghalt. A malajziai rendőrség bejelentette, hogy VX idegméreg nyomát találták meg a férfi arcán és szeménél.

A két nőt elfogták, és tart a perük. Mindketten azt állították, hogy úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás televíziós játék felvételében vesznek részt.

Feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés állhat. November elején megnevezték azt a négy észak-koreait, akik kitervelhették a gyilkosságot. Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai.

Kim Dzsongnam, Kim Dzsongil néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Rovatok