Index Vakbarát Hírportál

Felnyithatják a Deutsche Bank Trump-számláit

2017. december 5., kedd 12:22

A 2016-ös amerikai elnökválasztást érintő orosz beavatkozást vizsgáló különleges ügyész, Robert Mueller hivatalosan is kérte a legnagyobb német pénzintézetet, hogy adjon át az amerikai hatóságoknak Donald Trump és családjának számláival kapcsolatos információkat - írta kedden a Reuters egy bennfentes által szivárogtatott információkra hivatkozva.

Az egyes pénzmozgásokat firtató hivatalos kérvény néhány héttel ezelőtt érkezett be a Deutsche Bankhoz, mely korábban több millió dollárt hitelezett a Trump-család ingatlanvállalkozásainak. A bank nem kommentálta az értesülést, de júniusban már titoktartási kötelezettségére hivatkozva megtagadta a képviselőház demokrata frakciójának hasonló tartalmú kérését.

Ahogy arról írtunk, Mueller a múlt héten emelt vádat Trump néhány hetes karriert befutó volt nemzetbiztonsági főtanácsadója, Michael Flynn és az FBI ellen. Ő már a különleges ügyész negyedik vádlottja, de a relatíve enyhe vádak alapján sokan azt feltételezik, hogy Flynn alkut kötött a hatóságokkal. Mueller következő áldozata Trump veje és egyben főtanácsadója, Jared Kushner lehet, akinek a neve már szóba került mint az a "családtag", aki még a választások utáni átmeneti időszakban utasítást adott Flynn-nek az Oroszországgal való informális kapcsolat felvételére. 

Közben egy másik, vád alá helyezett egykori Trump-munkatárs is tovább kavarja a botrányt. A kampány éléről 2016 nyarán távozó, és többek között pénzmosással vádolt Paul Manafortról ugyanis a Vox megírta, hogy valószínűleg vétett a házi őrizet szabályai ellen, amikor 

egy orosz titkosszolgálathoz köthető személlyel együtt dolgozott egy Ukrajnáról szóló véleménycikken

Ez úgy derült ki, hogy Manafort chaten beszélte meg - az amúgy csak ghostwriterként jegyzett - véleménycikket egy olyan, Oroszországban élő kollégájával, aki a hatóságok szerint az orosz titkosszolgálat embere. Az amerikai hatóságok pedig nyilván olvasták a beszélgetést. Manafort öngólja ráadásul nem csak amolyan megpattanó-kapuba becsordogáló gurítás volt, hanem Tokody-féle bika: Manafortot ugyanis pont azért helyezték vád alá, mert egy oroszországi hátterű ukrajnai pártnak, illetve a Janukovics-kormánynak dolgozott; és 18 millió dollárt  kapott készpénzben egy Putyinhoz közeli oligarchától, hogy az orosz érdekekért lobbizzon hazájában és Ukrajnában.

Rovatok