Index Vakbarát Hírportál

Oroszország: Legyőztük az Iszlám Államot

2017. december 7., csütörtök 15:07

Az orosz hadsereg csütörtökön bejelentette, hogy elérték a céljukat Szíriában: legyőzték az Iszlám Államot, és mára nem maradt az országban olyan település, amelyet a terrorszervezet ellenőrizne – írja a Reuters.

Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar hadműveleti csoportfőnökségének parancsnoka az orosz Rossiya 24 tévéadónak arról beszélt, hogy a terroristák legyőzésének utolsó lépését "az orosz légierő soha nem látott mértékű bevetésével" sikerült elérni.

Rudszkoj szerint a továbbiakban a szíriai orosz katonai szerepvállalás célja a fegyverszünet betartatása és a béke fenntartása lesz.

Az Iszlám Állam szíriai szárnya elleni háború októberben ért el áttörést, a szervezet kvázi szíriai fővárosának számító Rakka visszafoglalásával. Novemberben a terroristák utolsó kelet-szíriai fellegvára, Abu-Kemál is elesett. Az utóbbi hetekben a közel-keleti helyzet különböző szereplői sorban jelentik be az Iszlám Állam végét, legutóbb Haszan Róháni iráni elnök beszélt erről november végén. A helyzet persze nem ilyen egyszerű: bár a terrorszervezet valóban végóráit éli, a konfliktus még minden bizonnyal hosszú időn át el fog húzódni. Oroszország ezzel együtt is sikerként könyvelheti el a beavatkozást, hiszen mostanra Vlagyimir Putyin elnök vált a térség erős emberévé.

Rovatok