Index Vakbarát Hírportál

Jött a rendőrség, hogy elvinnék a kormányfőt

2018. január 10., szerda 20:56

Jövő keddre halasztották a parlamenti bizalmi szavazást a cseh kormányról, írja az MTI. A szerdai parlamenti ülés egyetlen napirendi pontja az Andrej Babis miniszterelnök vezette kabinet programnyilatkozata és a kormányról történő bizalmi szavazás volt.

Az ülést azonban szerda este megszakították, és a szavazást jövő keddre halasztották.

A váratlan fejlemény közvetlen előzménye, hogy a vacsoraszünetben összeült mandátumvizsgáló bizottság nem tudott megegyezni arról, meghallgassák-e Jirí Komárek volt rendőrt Andrej Babis miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. A rendőrség azért kérte Babis és az ANO első alelnöke Jaroslav Faltynek mentelmi jogának felfüggesztését, mert büntetőjogi eljárást indított ellenük az európai uniós támogatással történt állítólagos visszaélés miatt.

Babis, mint arról korábban cikkünkben beszámoltunk, az Európai Csalás-ellenes Hivatal (OLAF) egy jelentésébe bukhat bele, amely szerint jogsértően használták fel az uniós támogatásokat a hozzá köthető, Gólyafészek nevű projektben. A Gólyafészek vállalat 2007-ig Andrej Babis Agrofert Holding vállalatcsoportjának része volt. Ezt követően tulajdonhányadát egy kis cég bemutatóra szóló részvényeivé alakították át annak érdekében, hogy megszerezhessen egy 50 millió koronás EU-támogatást, amelyet egy olyan nagy vállalatcsoport, mint az Agrofert Holding, nem kaphatott volna meg. Babist és pártja elnökhelyettesét azzal gyanúsítják, hogy csalást követtek el az EU-támogatás megszerzése érdekében.

A cseh parlament alsó háza szeptemberben megvonta Babis és Faltynek képviselői mentelmi jogát. Az ellenük folytatott eljárás azonban megszakadt, mivel mindkettejüket ismét a képviselőház tagjává választották, így októberben visszakapták a képviselőket megillető mentességet. A rendőrség kérte ismételt kiadatásukat, de ebben az ügyben még nincs döntés.

Miután most szerdán a mandátumvizsgáló bizottság ellenzéki tagjai további egy órás tárgyalási időt követeltek, a képviselőház plénuma az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt javaslatára keddig megszakította az ülést, így a bizalmi szavazásra csak a jövő héten kerülhet sor.

Rovatok