Index Vakbarát Hírportál

Tudose: Nem beszéltem akasztásról

2018. január 15., hétfő 15:51 | aznap frissítve

Mihai Tudose román miniszterelnök hétfőn azt mondta: nem beszélt akasztásról, amikor múlt héten az erdélyi magyar pártok autonómianyilatkozatát kommentálta. Az egész kijelentésről és a reakciókról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Mint mondta most Tudose, románként határozottan fenntartja álláspontját, hogy semmilyen szinten - még békés egyeztetéseken sem - képezheti alku trágyát Románia területi integritása, nem lehet szó Románia valamely részének autonómiájáról.

Amikor a zászlón való lengést említettem, az állami hatóságokra utaltam, amelyeknek alkalmazniuk kell a törvényt. Az ő mandátumuk fog a zászló mellett lobogni, ha nem szereznek érvényt a törvénynek. Erről beszéltem, nem valakinek a felakasztásáról

- jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottságának ülésére érkező román kormányfő.

Tudose múlt szerdán a román Realitatea TV-nek nyilatkozott, először a Transindex.ro számolt be róla, hogy a kormányfő azt mondta,

Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lobogni mellette a helyi felelősök is.

Az MTI szerint a műsorban ezek a részek a rossz telefonkapcsolat miatt alig voltak érthetőek, de azóta nyilvánosságra hozták a beszéd leiratát. Az MTI szerint Tudose arra utalt, amikor korábban próbáltak kitűzni egy zászlót, de szerinte világossá tette, hogy „ha az a zászló lobogni fog a szélben, akkor ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is."

A nyilatkozatot román oldalról eddig kétféleképpen magyarázták, Szijjártó Péter külügyminiszter beszámolója szerint a budapesti román nagykövet nyelvtani magyarázatot próbált adni a kijelentésre. A bukaresti külügyminisztérium pedig azt közölte, Mihai Tudose román kormányfő a Romániát egységes és oszthatatlan nemzetállamként meghatározó alkotmány betartásának szükségességére, a helyi és a központi hatóságok felelősségére hívta fel a figyelmet, de nyilatkozatának nem volt etnikai vonatkozása, és nem volt magyarellenes.

A Fidesz frakciója éppen hétfőn jelentette be, hogy az ügy miatt Németh Zsolt bizottsági elnök kedd délután 3 órára összehívta az Országgyűlés külügyi bizottságának rendkívüli ülésé.

(Borítókép: Robert Ghement / EPA / MTI)

Rovatok