Index Vakbarát Hírportál

Felfedte magát a maffiaveszély miatt arctalanul kampányoló olasz politikus

2018. június 13., szerda 21:40

Nyilvánosság elé állt az olasz politikus, aki úgy jutott be a parlamentbe, hogy az arcát se ismerték a szavazói, mert a maffia fenyegetése miatt tanúvédelem alatt állt – írja a Guardian.

Miután ennyi évet töltöttem el a színfalak mögött, ma végre félelem nélkül nézhetek szembe a világgal. Olyan, mintha a halálból térnék vissza. Ebben a pillanatban tökéletesen szabadnak érzem magam

– mondta a lapnak az 51 éves Piera Aiello.

Aiello Szicíliában született és élt. 14 éves korában arra kényszerítették, hogy feleségül menjen a maffiavezér Vito Atria fiához. 1991-ben viszont egy rivális klán a szeme láttára megölte a férjét. Úgy döntött, tanúskodik az elkövetők ellen, majd informátorként több maffiózó letartóztatásához is hozzájárult. Cserébe viszont 1993 óta él álnév és tanúvédelem alatt.

Idén márciusban döntött úgy, hogy megváltoztatja az életét, és elindul a választáson a június elején koalíciós kormányt alakító populista-rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjeként – és be is jutott a parlamentbe, annak ellenére, hogy nem tarthatott nyilvános kampányeseményeket, sőt még az arcát se mutathatta meg a szavazóknak. Képviselőként viszont már nehezen kerülhette volna el a nyilvánosságot, és úgy érezte, készen áll arra, hogy színre lépjen.

Ezzel együtt ezután is rendőri védelem alatt fog élni, hiszen továbbra is a maffia célkeresztjében van, pláne hogy éppen a maffiaellenes üzenetével és a maffia ellen valló tanúk ügyének felkarolásával jutott be a parlamentbe.

Az olasz maffia helyzetéről legutóbb tavaly, a szicíliai Cosa Nostrát vezető Salvatore "Toto" Riina halála után írtunk hosszabban. Bár az utóbbi történt érdemi előrelépés az olaszországi szervezett bűnözés visszaszorításában, továbbra is bőven van még mit tenni ezen a téren. Jelenleg a calabriai 'Ndranghetát tartják a legerősebb szervezetnek, amely a Robert Fico miniszterelnök lemondásába torkolló idén tavaszi szlovákiai újságíró-gyilkosságban is szerepet játszhatott. Az 'Ndrangheta egyik vezetőjét, Guiseppe Pellét áprilisban fogták el.

Rovatok