Index Vakbarát Hírportál

A Sátánhoz hasonlították az olasz kormányfőhelyettest

2018. július 26., csütörtök 17:30

Egy olasz katolikus magazin a Sátánhoz hasonlította a szélsőjobboldali beállítottságú miniszterelnök-helyettest, a "Vade Retro Satana" (magyarul: Távozz sátán!) középkori, katolikus kifejezésbe helyettesítették be az ő nevét a sátán helyére. Matteo Salvini azt követően kapta ezt a minősítést, hogy szerdán megígérte: megállítja az országot megcélzó menekülteket, és felgyorsítja a hazatelepítéseket – írta a Local.

A cikkben azt írták, hogy az egyház így válaszol a belügyminiszter agresszív hangnemére, azonban semmi személyeskedésről vagy ideologizálásról nincs szó. Az olasz szélsőjobboldali párt vezetőjét gyakran láthattunk a választási kampány alatt egy rózsafüzérrel vagy bibliával a kezében járkálni az olasz parlamentben. Az újság rögtön magára vonta Salvini figyelmét, aki a Facebookon reagálva azt hangsúlyozta, hogy nem egy tökéletes keresztény, és nem gondolja, hogy megérdemli ezt a kritikát, de nyugtatja az a tény, hogy sok keresztény polgár nap mint nap támogatja.

Júniusi megválasztása óta az olasz kormány radikális álláspontot foglalt el a menekültekkel szemben, és bezárta az ország kikötőit a tengerből kimentett migránsok előtt. Az olasz nép örömmel fogadta a döntést, számos közvéleménykutatás szerint is az emberek több, mint kétharmada támogatja a kikötők bezárását. Ennek ellenére sok katolikus elöljáró felszólalt ellene. Két hete például papok és az apácák tüntettek a képviselőház előtt, miután két holttestet mosott partra a Földközi-tenger Líbiában.

A pápa a történtekre egy felhívással reagált: megkérte a nemzetközi közösséget, hogy garantálják, és tartsák tiszteletben az emberek jogait és méltóságát. Erre Salvini a katolikus egyház katekizmusának a 2241 cikkelyét idézte a Twitteren: “Amikor a polgárokat egy olyan közhatalom nyomja el, amely túllépi hatáskörét, ne tagadják meg azokat a dolgokat, amiket a közjó tárgyilagosan nézve megkíván; de szabadon védhetik saját jogaikat és polgártársaik jogait az ilyen hatalom visszaéléseivel szemben, mindenesetre tiszteletben tartva azokat a határokat, amelyeket a természetes törvény és az evangéliumi törvény szab meg.”

Rovatok