Index Vakbarát Hírportál

Nagy bajba hozta Trumpot saját ügyvédje

2018. július 27., péntek 10:16

Előzetesen is tudta Donald Trump, hogy fia oroszokkal találkozik a Trump Towerben a választási kampány idején, abban bízva, hogy Hillary Clinton demokrata elnökjelöltet kompromittáló információkat kaphatnak tőlük – állítja az orosz kapcsolatai miatt a már a kampányától kezdve magyarázkodni kényszerülő Trump ügyvédje. Michael Cohen erről a Robert Mueller különleges ügyész vezette bizottság előtt is kész beszélni – írta a CNN.

Az ügyvéd nyilatkozata komoly adu lehet a választások orosz befolyásolásának gyanúja miatt felállt bizottság kezében, mert olyan választási összejátszást sejtet a végül győztes Trump és a Kremlhez köthető oroszok között, amelyek már törvénytelenek.

Eddig Trump azzal védekezett, hogy nem tudott fia 2016 nyári találkozójáról – ezt a Kongresszus és egy rendkívüli bizottság előtt Ifjabb Donald Trump és az elnök veje, Jerad Kushner eskü alatt vallotta. A megbeszélések tényét azonban kénytelenek voltak elismerni, sőt, Kushnerék hozták nyilvánosságra, miután biztos volt, hogy az erről szóló levelezés alapján a New York Times megírja az orosz ügyvédnővel tartott – egy brit menedzser által összehozott – megbeszélést. Ifjabb Donald Trump szerint azonban a találkozó semmitmondó volt az orosz ügyvédnővel, Natalja Veszelnyickajával és az énekesként Trumpot egy klipjébe is bevonó, Emin Agalarovval, aki egy azeri-orosz milliárdos fia.

Az Egyesült Államok elnökének jelenlegi ügyvédje, Rudolph Giuliani – New York egykori polgármestere – nyilatkozata szerint Cohen csupán egy hazudozó. (Cohent nem vádolták meg a Trumppal kapcsolatos ügyekkel, ám állítólag nyomozás volt ellene adócsalás és a választási törvény megsértése miatt.)

Azt egyelőre nem tudni, bizonyítékok vannak-e Cohennél állításai alátámasztására. Könnyen lehet, hogy van, ahogyan arról is felvétele volt, hogy Trump készpénzért próbálja megvenni a hallgatását az egykori Playboy-modellnek, Karen McDougalnek, aki korábban viszonyt tartott fenn Trumppal. (A nő szerint 150 ezer dollárt kapott ezért, márpedig ez kampányfinanszírozásnak minősül, aminek meg kellett volna jelennie az elszámolásban, ez azonban nem történt meg, ami bűncselekménynek számít.) Giuliani szerint valóban beszélt Trump a nő kifizetéséről, de végül a pénz átadására nem került sor.

Nem könnyíti meg Trump helyzetét a júniusi helsinki csúcstalálkozója sem Vlagyimir Putyinnal. Az amerikai elnöknek többször magyarázkodnia kellett a közös sajtótájékoztató után, amelyen láthatóan az orosz elnök érvelését vette át, lényegében hiteltelennek tartva az amerikai szolgálatok információit is, amelyek szerint Oroszország intenzíven dolgozott az amerikai választási hangulat befolyásolásán, és törte fel, majd hozta nyilvánosságra a Demokrata Párt levelezését. Putyin a sajtótájékoztatón kérdésre elmondta: Igen, akarta, hogy Trump győzzön, mert a kampányában az Oroszországgal való kapcsolat javítását ígérte.

Rovatok