Index Vakbarát Hírportál

Testvérként büszke vagyok rá, emberként egyáltalán nem

2018. augusztus 3., péntek 15:44

Csaknem 17 évvel a szeptember 11-i terrortámadások után Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet volt vezetőjének édesanyja először adott interjút a médiának. A 74 év körüli Hamida al-Attas (született Alia Ghanem) a Guardiannek nyilatkozott.

Hamida 1956-ban, 12 évesen ment férjhez Mohammed bin Awad bin Ladenhez, egy multimilliomos szaúdi üzletemberhez. Az általa alapított Saudi Binladin Group az arab világ második legbefolyásosabb magáncége a Forbes szerint. Ez a cég áll a világ legmagasabb felhőkarcolójának, az 1000 méter magas Jeddah Towernek a megépítése mögött is, melyet jövőre fognak átadni.

Hamida egy évvel a házasságkötés után szülte meg az üzletember 17. gyermekét, Oszama bin Ladent. Hamida három évvel később elvált, majd férjhez ment Mohammed al-Attashoz, a Saudi Binladin Group egyik igazgatójához, akivel 4 gyerekük született. 

A család elmondása szerint Oszama bin Laden visszahúzódó és jó tanuló volt. A dzsiddai Abdulaziz király Egyetemen tanult közgazdaságtant, mielőtt radikalizálódott volna. Hamida szerint fia az egyetemen megismert bizonyos emberek miatt „agymosáson esett át". Oszama bin Laden az egyetem elvégzése után Afganisztánba ment, hogy a szovjetek ellen harcoljon.

Büszke vagyok rá, mint a legidősebb testvéremre, aki sok mindent tanított nekem. Azonban, mint emberre, nem vagyok rá büszke

– mondta Haszán, a megölt terroristavezér féltestvére.

A családot nagyon felzaklatta, amikor megtudták, hogy Oszama bin Ladenből terrorista lett. Azt állították, hogy utoljára 1999-ben találkoztak vele, amikor meghívta őket Afganisztánba. Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án végeztek amerikai kommandósok Pakisztánban.

Rovatok