Index Vakbarát Hírportál

Erdogan eddig türelmes volt, de már nem az

2018. augusztus 4., szombat 23:12

Válaszul a wahingtoni szankciókra Recep Tayyip Erdogan török elnök elrendelte Jeff Sessions amerikai igazságügyi és Ryan Zinke belügyminiszter törökországi javainak befagyasztását, írja az MTI.

"Eddig türelmesek voltunk. Azonban elrendelem: fagyasszuk be az amerikai igazságügyi és a belügyminiszter javait, ha vannak nekik ilyenek" – mondta Erdogan a szombati tévés beszédje során.

Nem akarunk részt venni egy vesztes-vesztes játszmában. Mindkét országnak árt, ha egy politikai és igazságügyi vitát gazdasági síkra helyezünk

– tette hozzá a török elnök.

Ahogy korábban írtuk, az Egyesült Államok és Törökország egy fogva tartott lelkész miatt balhézott össze egymással. Andrew Brunson évtizedek óta Törökországban élt már, az ügyészség azonban terrorszervezetek segítésével és az amerikaiaknak való kémkedéssel gyanúsítja.

Brunson ügye miatt Trump szerdán valóra váltotta fenyegetéseit, és szankciókkal sújtotta a török belügyminisztert és az igazságügyi tárca vezetőjét. A Fehér Ház sajtósa szerdán azt nyilatkozta: "egyáltalán nem látunk semmilyen bizonyítékot arra, hogy a Brunson lelkész bármi rosszat is tett volna", és igazságtalannak nevezte az ellene felhozott vádakat.

Ankara erre nyomatékosította: nem adja meg magát a fenyegetéseknek. "Akik azt hiszik, hogy fenyegetéseikkel és képtelen szankcióikkal megfutamíthatják Törökországot, azok nem ismerik ezt az országot" – jelentette ki Erdogan.

Brunsont másfél év börtön után házi őrizetbe helyezték a török hatóságok.

Rovatok