Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálatot rendelt el a pápa a szexuális zaklatással vádolt washingtoni érsek ügyében

2018. október 6., szombat 19:11

A vatikáni archívum alapos átvizsgálását rendelte el Ferenc pápa a szexuális visszaélésekkel megvádolt Theodore McCarrick nyugalmazott washingtoni érsek ügyében, írja az MTI a Római Kúria szombaton kiadott nyilatkozata alapján.

A 88 éves McCarrick júniusban kényszerült visszavonulni, miután a New York-i érsekség vizsgálata arra jutott, hogy hiteles és megalapozott az a vád, amely szerint McCarrick még New York-i papként a hetvenes évek elején szexuálisan zaklatott egy 16 éves ministránsfiút. Ő az első bíboros, aki szexuális zaklatás vádja miatt távozott tisztségéből, bár ő maga azt állítja, nem emlékszik, hogy zaklatta volna a fiút. Arra viszont nem reagált, hogy sajtóértesülések sora számolt be arról, hogy McCarrick fiatal papokat és szeminaristákat kényszerített arra, hogy lefeküdjenek vele.

Ferenc pápa azt kérte az amerikai bíborostól, hogy folytasson "imádkozó és vezeklő" életmódot, amíg az ellene szóló vádakat valamiképpen tisztázzák a katolikus egyház vizsgálata során.

Carlo Maria Vigano bíboros, korábbi washingtoni pápai nuncius augusztusban személyesen Ferenc pápát is azzal vádolta meg, hogy évek óta tudomása van a McCarrickkel kapcsolatos vádakról, mégsem tett semmit. Egy amerikai pap már 2000-ben írt a McCarrick által elkövetett zaklatásokról az akkori pápai nunciusnak az Egyesült Államokban. Ennek ellenére II. János Pál egy évvel később bíborossá kreálta. Vigano lemondásra szólította fel Ferenc pápát, és egy sor főpapot, akiket azzal vádolt meg, hogy eltussolták McCarrick ügyeit.

A Római Kúria szombati közleményében a pápát ért vádra nem reagált, de azt írja, hogy Ferenc pápa által elrendelt vizsgálat feltárhatja, hogy a múltban "születtek olyan döntések, amelyek nincsenek összhangban azzal, ahogyan ma kezelnénk az ilyen ügyeket". A Vatikán szerint többé nem elfogadható, hogy a bűnöket elkövető vagy eltussoló püspökök a papoktól eltérő megítélés alá essenek, és az egyház az igazság útját követi, akárhová is vezessen.

Az idős bíboros közleményben adott hangot megdöbbenésének a valahai ministráns mai vádjai miatt, és tagadta a vádakat. Közölte: teljes mértékben együttműködött a vizsgáló bizottsággal, és engedelmességből elfogadja a pápa döntését. "Miközben egyáltalán nem emlékszem erre az esetre, és hiszek a saját ártatlanságomban, sajnálatomat fejezem ki a vádakat felhozó személynek a fájdalmai, és egyházam tagjainak e vádak által keltett botrány miatt", írta. 

Theodore McCarrick, aki 2000-2006 között volt Washington érseke, egyike a legmagasabb rangú amerikai katolikus főpapoknak, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak meg. Az Egyesült Államokban az elmúlt években több ezer katolikus pap volt érintett zaklatási botrányokban.

(Borítókép: Ferenc pápa köszönti McCarrickot 2015. szeptember 23.-án Washingtonban. Fotó: AFP PHOTO / POOL / Jonathan Newton )

Rovatok