Index Vakbarát Hírportál

Amerikai kiképzést kaphattak Hasogdzsi gyilkosai

2019. március 31., vasárnap 18:46 | aznap frissítve

Nemzetközi felháborodást váltott ki tavaly, amikor egy 15 tagú szaúdi különítmény brutálisan meggyilkolt és feldarabolta egy rendszerkritikus szaúdi újságírót Törökországban. A hercegség kezdetben tagadta, hogy bármi köze lenne a férfi eltűnéséhez, de később kénytelenek voltak elismerni, hogy a szaúdi monarchiát bíráló, 59 éves Hasogdzsit október 2-án gyilkolták meg hazája isztambuli főkonzulátusán, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment.

AWashington Post kiemelten kezeli azóta is az ügyet, mivel Hasogdzsi az újság munkatársa volt. A lap szerint  az újságírót brutálisan kivégző szaúdi különítmény tagjai közül, többen

az egyesült államokban kaptak különleges kiképzést, egy a szaúdi titkosszolgálat modernizálását célzó amerikai program keretében.

A kiképzést egy Tier 1 Group nevű arkansasi cég végezte állami licence keretében. A kiképzés közvetlenül a gyilkosság előtt történt, egy közös szaúdi-amerikai programban, ezt azóta azonban nem folytatták. 

A Tier 1 Group a Cerberus Capital Managament privát befektetőcsoport tagja, a cég nem erősítette meg, hogy a Hasogdzsi-gyilkosságban érintettek közül bárki is részt vett volna a Tier 1 kiképzésen, de egy Cerberus közeli forrás megerősítette a Washington Postnak, hogy részt vettek a kiképzésen a különítmény tagjai. 

A hercegség egyébként ismét botrányba keveredett, ugyanis azzal vádolják, hogy ők állnak Jeff Bezos privát képeinek kiszivárogtatása mögött. 

Rovatok