Index Vakbarát Hírportál

Újabb ellenzéki óriástüntetés Venezuelában

2019. május 1., szerda 20:01 | aznap frissítve

Szerdára is óriástüntetést hívott össze Juan Guaidó venezuelai ellenzéki vezető, írja a BBC. Guaidó nem sokkal azután jelentette be a tiltakozások folytatását, hogy Nicolás Maduro államfő arról beszélt: az országában puccskísérlet volt, de azt leverték.

Guaidó úgy fogalmazott: „folytatjuk a tiltakozást, nagyobb erővel, mint valaha, Venezuela”. A BBC jelentése szerint az országban ismét tömegek vonultak az utcára.

A nagy kérdés továbbra is az, hogy hová állnak a konfliktusban a katonák. Kedden az ellenzéki vezető azt mondta, a hadsereg átpártolt az ő oldalukra, Maduro elnök viszont azt, hogy a katonák nem fordultak ellene. Az államfő kedden televíziós beszédet mondott, amiben súlyos bűncselekmények elkövetőinek nevezte az ellene tüntetőket, és arról is beszélt, hogy ügyészségi nyomozás indult államcsíny-kísérlet miatt

A venezuelai válság súlyosságát jelzi, hogy szerdán Washingtonban már arról beszéltek, hogy az USA akár katonai beavatkozást is elképzelhetőnek tart a dél-amerikai országban. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox tévécsatornának azt mondta: „Lehetséges a katonai beavatkozás. Ha erre lesz szükség, az Egyesült Államok megteszi”.

Hogy mi minden történt Venezuelában, azt ebben a cikkünkben részletesen elolvashatja.

(Borítókép:  Juan Guaidó 2019. május 1-én. Fotó: Carlos Garcia Rawlins / Reuters) 

Rovatok