Index Vakbarát Hírportál

Maduro: Államcsínyt hiúsítottunk meg

2019. május 1., szerda 07:52

Államcsínykísérletet hiúsítottak meg kedden Caracasban – mondta kedd esti televíziós üzenetében Nicolás Maduro venezuelai elnök, azt állítva, hogy az újabb hatalomváltási kísérletet Leopoldo López, a jobboldali Népakarat párt házi őrizetből megszökött vezetője irányította.

A Telesur tv-csatorna adásában, oldalán Vladimir Padrino védelmi miniszterrel megjelenő elnök közölte azt is, hogy visszahelyezte a venezuelai hírszerzés (Sebin) élére Gustavo González Lópezt. Hozzátette, hogy az ügyészség megkezdte a nyomozást az államcsínykísérlet ügyében – írja az MTI.

A keddi események lényege röviden:

A nap eseményeiről és az ide vezető venezuelai helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesebben .

Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter az este azt közölte, hogy a biztonsági erőknek sikerült meghiúsítaniuk a puccskísérletet. A hírszerzés munkájának eredményeként, mint mondta, a hadsereg alakulatainak sikerült bejutniuk a caracasi Altamira sugárútra, ahol a lázadó katonák el akarták foglalni a La Carlotta támaszpontot. A hadsereg caracasi zászlóaljának tisztjeivel oldalán nyilatkozó miniszter jelentéktelennek nevezte a puccskísérletet, és azt állította, hogy a helyszínre eljutott lázadó katonák 80 százalékát becsapták, megtévesztették, és legtöbbjük azóta visszatért alakulatához.

Mondják el Venezuela népének és az egész világnak, hogy kudarcot vallott ez a béke aláásására és a polgárok nyugalmának megzavarására irányult erőszakos akció

– mondta Padrino. A miniszter kijelentette, hogy a puccskísérletet Washingtonból irányították "azzal a szándékkal, hogy vért ontsanak Caracas utcáin".

Venezuela ENSZ-nagykövete, Samuel Acosta New York-i sajtótájékoztatóján szintén azt mondta: kudarcot vallott külföldi hatalmaknak az a kísérlete, hogy polgárháborút robbantsanak ki Venezuelában, utat nyitva egy külföldi katonai beavatkozás előtt, és bábkormányt erőltessenek az országra. Maduro elnök újfent megmutatta, hogy "kormánya az egyetlen és alapvető garanciája a békének és a legitim alkotmányos rendnek Venezuelában" – mondta a nagykövet, aki szerint a puccskísérlet ügyét meg kell vitatni az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Mindeközben Bruno Rodriguez kubai külügyminiszter kedden ismét tagadta, hogy kubai katonák segítenék Madurót Venezuela területén. Ezt arra válaszul közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök totális embargóval fenyegette meg a szigetországot a Maduro-rendszer katonai támogatása miatt.

Nincsenek kubai katonák Venezuelában, ahogy egyetlen kubai sem vesz részt az ottani katonai vagy biztonsági műveletekben. Csak orvosi személyzet humanitárius küldetésben

– írta Twitteren Rodriguez, aki beteges hazudozónak nevezte John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadót, aki a kubai diplomácia vezetője szerint félretájékoztatja Trumpot.

Venezuelát  a politikai mellett társadalmi krízis és súlyos gazdasági válság is sújtja, amely hiperinflációban, az ellátórendszerek összeomlásában, a gáz- és áramellátás, valamint a személyszállítási szolgáltatások és a vízellátás ingadozásában nyilvánul meg.

Rovatok