Index Vakbarát Hírportál

Megállapodtak Szudánban a civil kormányhoz vezető átmeneti időszakról

2019. május 16., csütörtök 11:20

Felfüggesztették 72 órára Szudánban az átmeneti katonai tanács és az ellenzék tárgyalásait, nem sokkal azután, hogy a felek megállapodtak egy, a civil kormány megalakításához vezető hároméves átmeneti időszakról.

A tárgyalások addig szünetelnek, amíg a tüntetők nem távolítják el az összes barikádot, akadályt az utakról, hidakról, vasútvonalakról a fővárosban, Kartúmban, jelentette be az állami televízióban Abdel-Fattah al-Burháni, a katonai tanács feje. A vezető a lépést azzal indokolta, hogy az útakadályok káoszt teremtettek és biztonsági kockázatot jelentenek.

A megbeszélések felfüggesztéséről született döntés órákkal azután történt, hogy a felek egyezséget kötöttek arról, hogy a Nyilatkozat a Szabadságról és a Változásokról elnevezésű ellenzéki szervezet megkapja a képviselői helyek kétharmadát az időszakos átmeneti tanácsban, a megmaradt helyeket a többi politikai párt kapja. A feleknek ugyanakkor még meg kell állapodniuk a legfőbb tanácsról, a legmagasabb szintű hatalmi szervről, amely az országot a választásokig irányítja majd.

Egyelőre nézeteltérés van abban, hogy a hadsereg és a polgári oldal milyen mértékben képviseltetheti magát ebben a testületben, írja az MTI.

A katonai tanács azután vette át a hatalmat Szudánban, hogy az országot 30 éven át irányító Omar el-Besírt április 11-én a hadsereg eltávolította az ország éléről. Besír távozását december óta követelték tiltakozók az országszerte zajló megmozdulásokon. Az országot jelenleg egy úgynevezett átmeneti katonai tanács irányítja, élén Abdel-Fattáh al-Burhánival.

A tanács azt ígérte, hogy két éven belül választásokat írnak ki. Csakhogy a tüntetéshullám Besír április 11-i eltávolítása óta sem csillapodott, mert a tiltakozók azt követelik, hogy a hadsereg azonnal adja át a hatalmat civil kormányzatnak. Jelen pillanatban a felek kompromisszumos megoldást is keresnek.

Rovatok