Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán képviselők az alkotmánybíróságon támadják meg a parlament feloszlatását

2019. május 22., szerda 13:46

Az ukrán parlament képviselői az alkotmánybírósághoz készülnek fordulni a parlament feloszlatásáról hozott államfői döntés miatt, közölte Andrij Parubij házelnök a szerdai rendkívüli ülésen, hozzátéve, hogy ő is támogatja a kezdeményezésüket, szerinte ellentétes az alkotmánnyal a törvényhozás feloszlatása. 

Volodimir Zelenszkij elnök hétfői beiktatásakor mondott beszédében jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet, és kedden kiadta az erről szóló rendeletet, amely hatályba lép, amint megjelenik a hivatalos közlönyben. 

Zelenszkij a parlament feloszlatását azzal indokolta, hogy a jelenlegi parlamenttel gyenge a lakosság bizalma, jogi szempontból pedig a kormánykoalíció már évek óta nem létezett. 

A Népi Front azonban a múlt héten bejelentette, hogy kilép a kormánykoalícióból, amivel az megszűnik létezni, és felhívta a pártokat egy új, parlamenti többséget élvező koalíció megalakítására. Erre pedig az alkotmány 30 napot biztosít a parlamenti frakcióknak, és ez idő alatt nem oszlatható fel a parlament. 

Napirendre sem tűzték az elnök törvényjavaslatait

 Leszavazták a képviselők, hogy napirendre kerüljön a választási törvényt módosító javaslata, amelyben az államfő kezdeményezte az áttérést a vegyes rendszerről a tisztán pártlistásra, valamint az ötszázalékos parlamenti bejutási küszöb leszállítását három százalékra. Az indítvány tárgyalását mindössze 92 képviselő támogatta a szükséges 226 helyett.  Nem tűzték napirendre a választási folyamat során zajló közbeszerzésekről szóló előterjesztését sem, mivel emellett is csak 127 képviselő szavazott. 

Megvitatandó kérdés hiányában Andrij Parubij házelnök berekesztette az ülést.

(MTI)

Rovatok