Index Vakbarát Hírportál

6 nő és 6 férfi van az átmeneti osztrák kormányban

2019. június 3., hétfő 13:32 | aznap frissítve

Letették az esküt   az új, átmeneti osztrák kormány tagjai. Az átmeneti kormány a szeptemberi előrehozott választásokig lesz hivatalban, miután Heinz-Christian Strache, korábbi szabadságpárti alkancellár kiszivárgott ibizai videója után előbb a kormánykoalíció esett szét, majd az ellenzék bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatta Sebastian Kurz kancellárt.

pártonkívüli szakértőkből álló átmeneti kormányt a 69 esztendős Brigitte Bierlein ideiglenes osztrák kancellár vezeti, aki eddig az osztrák legfelsőbb bíróság elnöke volt. A  második osztrák köztársaság megalakulása óta ez az egyik legkisebb kabinetje Ausztriának, csak 12 tagja van.  Hat tárcát nő vezet, így a nők a férfiakkal egyenlő arányban vesznek részt a kabinetben.

Ausztriában a kormányválság május 17-én robbant ki, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videót. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

Strache lemondása után Sebastian Kurz akkori kancellár, a nagyobbik kormánypárt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a belügyminiszter, Herbert Kickl (FPÖ) menesztését javasolta. Kickl menesztése után válaszképpen az összes szabadságparti belügyminiszter lemondott. Kurz szakértőket bízott meg a megüresedett tárcák feladatköreinek ellátására, így részleges ügyvezetői kormány alakult Ausztriában. Nem sokkal később a legnagyobb ellenzéki párt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) bizalmatlansági indítványt kezdeményezett Kurz és kormánya ellen, melynek megszavazása után az osztrák államfő Brigitte Bierleint, az alkotmánybíróság elnökét bízta meg kormányalakítással.

Rovatok