Index Vakbarát Hírportál

Ukrán alkotmánybíróság: Zelenszkij jogszerűen oszlatta fel a parlamentet

2019. június 20., csütörtök 17:12

Az ukrán alkotmánybíróság megállapította, hogy megfelel az alkotmánynak Volodimir Zelenszkij elnök rendelete a parlament feloszlatásáról és a rendkívüli választások július 21-re történő kiírásáról. Az UNIAN ukrán hírügynökség értesülése szerint a 11 bíró szavazott a rendelet alkotmányossága mellett, öt ellene.

Zelenszkij május 20-i elnöki beiktatási beszédében jelentette be, hogy feloszlatja a parlamentet és rendkívüli választást ír ki. Az erről szóló rendeletet másnap adta ki.

A kisebbik ukrán kormánypárt, a Népi Front képviselőinek egy csoportja május 24-én fordult beadvánnyal az ukrán alkotmánybírósághoz, hogy állapítsa meg a rendelet alkotmányosságát. Május 17-én ugyanis a Népi Front bejelentette, hogy kilép a kétpárti kormánykoalícióból, amivel az megszűnik létezni, és felszólította a parlamenti erőket új többségi koalíció létrehozására. Az alkotmány az új koalíció megalakítására 30 napot ad a parlamentnek, és ez idő alatt a törvényhozás nem oszlatható fel, csak azután, ha nem sikerül új többséget alakítaniuk.

Az alkotmánybíróság június 11-én kezdte tárgyalni a rendelet alkotmányosságát. Az ülésen felszólalt Zelenszkij, aki döntését jogilag vitathatatlannak és hibátlannak nevezte. A parlament feloszlatását azzal indokolta, hogy az emberek nem bíznak a jelenlegi törvényhozásban. Képviselői azzal érveltek a rendelet védelmében, hogy a két koalíciós pártnak már évek óta nem volt meg a többsége a parlamentben, csak ezt „eltitkolták".

A parlamenti választás előtti helyzetről itt írtunk bővebben>>>

Rovatok