Index Vakbarát Hírportál

Trump: 10 perccel az Irán elleni válaszcsapás előtt fújtam le az akciót

2019. június 21., péntek 16:42

Donald Trump twitter bejegyzésekben számolt be arról, hogy mi történt volna, ha mégsem fújja le az iráni drónlelövésre tervezett válaszcsapást. 

Péntek délelőtt arról számoltunk be, hogy az amerikai elnök csütörtökön jóváhagyta az Irán elleni katonai választ, de még aznap este visszavonta.

Trump a twitteren részleteket közölt erről. Azt írta, egy tábornoka szerint 150 halálos áldozattal járt volna, ha nem fújja le 10 perccel az indítása előtt az akciót. 

Pénteken Amir Ali Hadzsizade, a Forradalmi Gárda légi erejének parancsnoka azt közölte, hogy az iráni Forradalmi Gárda által lelőtt amerikai drón mellett repült egy másik amerikai kémrepülőgép is 35 emberrel a fedélzetén. "Az iráni légvédelem azt is lelőhette volna, de nem tette" - jelentette ki. "Az amerikai drónnal együtt a térségben volt egy amerikai P-8-as gép is 35 emberrel a fedélzetén. Ez a gép is belépett a légterünkbe, lelőhettük volna, de nem tettük" - fogalmazott a tábornok, akit a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség idézett.

Hadzsizade az iráni köztévében is megjelent roncsdarabok előtt állva, amik az iráni hatóságok állítása szerint az amerikai haditengerészet lelőtt, RQ-4A Global Hawk típusú drónjának maradványai. A tábornok azt mondta, hogy a roncsokat iráni felségvizekből halászták ki, továbbá, hogy mielőtt rakétával megsemmisítették volna, többször is figyelmeztetést küldtek rádión keresztül olyan frekvencián, amelyet rutinszerűen figyelnek drónok pilótái és az Egyesült Államok hadserege.

Az iráni forradalmi gárda légiereje csütörtökre virradóra rakétával lelőtt egy amerikai pilóta nélküli felderítő repülőgépet. Az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveleteiért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) szerint a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtték le, Teherán ezzel szemben azt állítja, hogy iráni légtérben, a dél-iráni Hormuzgán tartomány fölött semmisítették meg.

Rovatok