Index Vakbarát Hírportál

A berlini hatalmi játszmában végül Merkel utódjelöltje lett a védelmi miniszter

2019. július 17., szerda 10:34 | aznap frissítve

Nagy meglepetésre az Angela Merkel utódjaként emlegetett Annegret Kramp-Karrenbeauer, a CDU elnöke lett a védelmi miniszter Németországban, miután a poszt megüresedett az Európai Bizottság elnökévé választott Ursula von der Leyen távozásával.

A döntés azért váratlan, mert berlini kormányzati körökben az utolsó pillanatig úgy tudták, hogy Jens Spahn eddigi egészségügyi miniszter kerül a védelmi tárca élére. Spahn állítólag már fel is készült az átadás-átvételre, igyekezett lezárni eddigi ügyeit az egészségügyi tárcánál.

Köztudott ugyanakkor, hogy Annegret Kramp-Karrenbauer és Jens Spahn komoly vetélytársai egymásnak a CDU-n belül.  A fiatal és ambiciózus Spahn a 2015-ös menekültválság óta bírálta Merkelt, és sürgetett nyílt, tabumentes vitát a tömeges migráció következményeinek kezeléséről.

Merkel tavaly decemberben maga mondott le a CDU elnökségről. A posztot utódjának, Annegret Kramp-Karrenbauert szánta. Az elnöki székért azonban Jens Spahn és  Friedrich Merz  is ringbe szállt. Spahn ugyan már az első fordulóban kiesett, de hívei ezután nagyrészt Merzet támogatták. Végül Annegret Kramp-Karrenbauer csak szűk többséggel tudta elnyerni a CDU elnöki posztját.

Az Európai Bizottság élére kerülő Ursula von der Leyen távozása miatt a napokban még maga Angela Merkel is úgy nyilatkozott, hogy a védelmi miniszteri posztot a lehető leghamarabb be kell tölteni, a Bundeswehr ugyanis nem maradhat irányítás nélkül. Erre a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldás az lett volna, ha egy kormánytag, például Jens Spahn veszi át a tárcát. Ha kívülről jön a jelölt - mint Annegret Kramp-Karrebauer, aki csak pártelnök, de nem tagja a kabinetnek - akkor rendkívüli parlamenti ülést is össze kell hívni, a jelöltet meg kell hallgatni, azaz a folyamat jóval hosszabb.  

Ursula von der Leyent kedden este választotta meg az Európai Parlament a Bizottság elnökének. Egészen kedd délutánig mindenki úgy könyvelte, hogy Jens Spahn veszi át a helyét a védelmi tárca élén. Két héttel maga Annegret Kramp-Karrenbauer is azt nyilatkozta, hogy nincsenek miniszteri ambíciói, van épp elég teendője pártelnökként. 

A fordulat kedd délután következhetett be, miután Merkelnek  a minisztercserékről a CDU elnökével, azaz  Annegret Kramp-Karrenbauerrel is egyeztetnie kellett. A CDU elnöke valószínűleg nem lelkesedett az ötletért, hogy pártbeli riválisa ilyen fontos miniszteri posztra kerül.

Feltehetően az utolsó pillanatban döntöttek úgy, hogy jobban erősítheti a CDU elnökét, ha a kormánynak is tagja lesz. És ez rá is fér Kramp-Karrenbauerre, mert bakijai és félreérthető nyilatkozatai miatt népszerűsége az elmúlt hetekben eléggé visszaesett, az EP-választásokon sem hozta a várt eredményt, és egy felmérés szerint a németek  70 százaléka nem szeretné, ha ő venné át Merkel helyét a kancellári poszton (a legtöbben a Zöldek elnökét, Robert Habecket szeretnék kancellárnak, még ha ennek jelenleg nincs is realitása). 

Kramp-Karrenbauer kormányba emelésében szerepet játszhat az is, hogy Merkel most töltötte be 65. életévét, és hosszú évtizedek aktív politizálása után először látszanak jelei egészsége meggyengülésének. A német kancellárt több nyilvános eseményen furcsa remegés fogta el, legutóbb  a dán kormányfő fogadására rendezett ünnepségen a két ország himnuszát inkább ülve hallgatta végig. Közben a német nagykoalícióban is feszültségek vannak a kereszténydemokraták és a szociáldemokraták között. Ezek kimenetelére többféle forgatókönyvet is felvázoltak már.    

 

Rovatok