Index Vakbarát Hírportál

Modi: Kasmír visszanyerheti autonómiáját

2019. augusztus 9., péntek 12:44

Narendra Modi, India miniszterelnöke csütörtökön bejelentette, Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló része visszanyerheti autonómiáját a jövőben, és szabad választásokat is ígért a területen, írja a Times of India. Elmondása szerint azzal, hogy a terület hétfőn szövetségi irányítás alá került, az egész régió szemtanúja lehet a fejlődés és a béke új korszakának.

Amit Sah belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy az indiai szövetségi kormány felfüggeszti az alkotmány 370. cikkét, amely 1947 óta biztosította a muszlim többségű, évtizedek óta váltakozó intenzitású konfliktus sújtotta Kasmír különleges státusát. A kormány terve alapján az eddig nagyrészt autonóm himalájai szövetségi államot megfosztják önkormányzati jogaitól, és szövetségi területként a központi kormány irányítása alá veszik.

Augusztus első napjaiban katonák tízezreit vezényelték a régióba, az iskolákat és az egyetemeket bezárták, betiltották a nyilvános gyülekezést, lekapcsolták a telefont és az internetet, és több helyi politikust házi őrizetbe helyeztek. Péntekre virradóra végül újra engedélyezték a mecsetbe járást, és néhány iskola is kinyitott.

India területe 29 (hétfő óta 28) szövetségi államra van felosztva, melyek lokális ügyekben autonómiát élveznek. Van néhány kisebb szövetségi terület is – például a főváros régiója –, amit viszont közvetlenül a kormány irányít. Az ország észak-nyugati végében található, hétfőig Dzsammu és Kasmír Állam néven futó területen rendszeresek a villongások a határos Pakisztánnal, akik Kasmír nyugati részét tartják ellenőrzésük alatt. Pakisztán kormánya csütörtökön bejelentette, nem fog katonai erővel beleavatkozni az indiai ügyekbe, inkább az ENSZ-hez, illetve az Egyesült Államokhoz fordulnak.

Dzsammu és Kasmír Állam három régióból állt: a muzulmán többségű Kasmírból, Dzsammuból, melynek déli részén hindu, míg északi részén muzulmán többség van, illetve a buddhista többségű Ladakból. Modi terveinek megfelelően az államot két szövetségi területre bontják szét, Dzsammu és Kasmírra illetve Ladakra. A miniszterelnök szerint Dzsammu és Kasmír azután nyerheti vissza szövetségi állam státusát, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően elindították a fejlődés útján. Ladak viszont szövetségi terület marad.

A jelenlegi konfliktusról bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

Rovatok