Index Vakbarát Hírportál

A tárgyalásokban látja a káoszból kivezető utat Hongkong vezetője

2019. augusztus 20., kedd 08:47 | aznap frissítve

Reményét fejezte ki Carrie Lam, Hongkong főkormányzója, hogy a hétvégi békés kormányellenes tüntetések a béke helyreállítására irányuló erőfeszítésnek és a tüntetők tárgyalási szándékának a jele, amely kivezeti a kínai ellenőrzés alatt lévő várost a káoszból.

Hongkongban már 11. hete zajlanak tüntetések, a legutóbbi hétvégén a szervezők szerint 1,7 millióan vonultak utcára a szakadó esőben. Korábban többször erőszakba fordultak a megmozdulások, de ezúttal békésen zajlott a rendezvény.

Őszintén remélem, hogy ez annak a kezdete volt, hogy a társadalom a békét választja és elfordul az erőszaktól

- jelentette ki Carrie Lam.

Azonnal megkezdjük a munkát a párbeszéd kereteinek megteremtése érdekében. Remélem, hogy a párbeszéd a kölcsönös megértésen és tiszteleten alapul majd, és megteremti a kiutat a jelenlegi helyzetből.

- tette hozzá a főkormányzó, akinek lemondását többször követelték már a tüntetők.

Hongkongban júniusban indultak a demonstrációk, azután, hogy a városvezetés megszavazott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tette volna, hogy az egykori brit gyarmat bűnözőit kiadják Kínának. A javaslatot azóta a tüntetések hatására felfüggesztették. A hongkongiak az 1997-ben, a Kínához történt visszacsatoláskor ígért "egy ország, két rendszer" elv alapján garantált szabadságjogok - így a független igazságszolgáltatáshoz és a tüntetéshez való jog - megnyirbálásától tartanak. A következő napokban további tüntetések várhatók, az eddigiekről készült képgalériánkat itt tekintheti meg.

A tüntetők rendkívül elszántak, augusztus elején általános sztrájkot hirdettek, megbénították a város repülőterét és barikádokat emeltek. Az eldurvuló tüntetések hátteréről és a patthelyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Az elmúlt időszakban az a hír is bejárta a sajtót, hogy a Hongkonghoz közeli, de már Kína területén lévő Sencsenben rengeteg katonai jármű várakozik. Egyébként éppen harminc éve zajlott a Tienanmen téri vérengzés, amikor a kínai hadsereg katonái megtámadták egy pekingi diáktüntetés résztvevőit, és egyes becslések szerint csaknem tízezer embert megöltek.

Rovatok