Index Vakbarát Hírportál

Netanjahut nem érdekli sem az ENSZ, sem Putyin

2019. szeptember 16., hétfő 12:18

Hat napja jelentette be először Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, hogy megválasztása esetén Izrael annektálja Ciszjordánia nagy részét az ottani zsidó telepekkel. A terv kivágta a biztosítékot többek között Vlagymir Putyin orosz elnöknél és az ENSZ-nél is, ugyanis a nemzetközi jog szerint már a zsidó telepek létrehozása sem volt jogszerű.

Most, egy nappal az előrehozott parlamenti választások előtt Netanjahu nem csak megerősítette ezt a tervét, hanem megemelte a tétet is: Ciszjordánia összes zsidó telepének annektálását ígérte.

Ki fogom terjeszteni az izraeli fennhatóságot minden telepre és a zsidó örökség szempontjából fontos helyre. A terv azokra a néhány százfős telepekre is vonatkozik, amelyek mélyen a palesztinok lakta övezetekben fekszenek.

Netanjahu leszögezte, hogy tervéről már tájékoztatta Donald Trump amerikai elnököt is, valamint azt mondta, a Fehér Ház nem sokkal az izraeli választások után nyilvánosságra hozza az izraeli-palesztin rendezést célzó béketervét.

Mohammed Stajje palesztin miniszterelnök erre reagálva Netanjahut a békefolyamat legnagyobb tönkretevőjének nevezte.

Szoros eredmény lehet

A keddi választások előtt nyilvánosságra hozható utolsó, pénteki közvélemény-kutatási adatok szerint fej fej mellett halad a Likud és a Kék-fehér nevű centrista párt, de a jobboldali tömb az erősebb, és egyre valószínűbbnek látszik, hogy sikeres választási hajrával Netanjahu megszerzi a jobboldali és vallásos pártokból Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja nélkül is a 61 mandátumot az izraeli parlament, a kneszet százhúsz képviselői helyéből. Ekkor bizonyosan őt kéri fel Reuven Rivlin államelnök a kormányalakításra, és nagy valószínűséggel sikerrel is jár.

Ha azonban kevesebb mandátumhoz jut ez a jobboldali, vallásos tábor, akkor ismét patthelyzet állhat elő, Liberman lesz a mérleg nyelve, s talán újabb előrehozott választások következhetnek, noha ezt egyik párt sem szeretné.

A választások kimenetelét az dönti el, hogy az arab pártok közös listája mennyire képes mozgósítani szavazótáborát, és hogy a politikával kevésbé foglalkozó, a patthelyzetbe meglehetősen belefásult centrista-baloldali szavazók

Rovatok