Index Vakbarát Hírportál

Elhagyta Iránt a korábban lefoglalt brit tartályhajó

2019. szeptember 27., péntek 09:47

Elhagyta pénteken az iráni Bandar-Abbász kikötőt a brit Stena Impero tartályhajó, amelyet Irán júliusban foglalt le.

A hírt Reuter hírügynökség közölte a Refinitiv kereskedelmi platform hajókat nyilvántartó térképes adatai alapján, mely szerint a Stena Impero a Dubajban lévő Port Rasídba tart. Pénteken reggel a hajó tulajdonosa, a svéd Stena Bulk már azt mondta, hogy a hajó indulni készül.

Az iráni külügyminisztérium szerdán jelentette be, hogy véglegesítették a hajó lefoglalásának feloldásáról szóló rendeletet, de még egy újabb vizsgálatot lefolytatnak a tartályhajón. Aznap a svéd tulajdonos arról nyilatkozott, hogy az iráni hatóságok semmilyen hivatalos vádat nem emeltek sem a személyzet, sem a hajótársaság ellen.

Irán szeptember elején már szabadon engedte a hajó 23 fős legénységének hét tagját, a hét matróznak humanitárius megfontolásokból engedélyezték, hogy elhagyják a tankerhajót, és Iránból is távozhattak.

A tartályhajót július 19-én foglalták le a Hormuzi-szorosban, két héttel azután, hogy a brit haditengerészet Gibraltárnál őrizetbe vette a Grace-1 nevű iráni tartályhajót. Nagy-Britannia szerint a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsim ellen bevezetett szankciókat. A tartályhajó végül augusztus 18-án kapott engedélyt a távozásra, miután Teherán garantálta, hogy a tanker által szállított 2,1 millió hordó nyersolajat nem Szíriába viszik. (MTI)

Rovatok